Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbaska- mięsko ze słoika

Śmieszna nazwa, bo kiełbasy mi to nie przypomina :) Ale skoro tak brzmi oryginalna nazwa to niech już tak zostanie. Mięsko jest bardzo aromatyczne, pachnie czosnkiem i ziołami. Idealnie pasuje do kanapek czy też zdrowych hamburgerów (zamiast zwykłej bułki robimy pyszną bułkę z patelni; do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu i całe mnóstwo warzyw). Naprawdę polecam!

Kiełbaska- mięsko ze słoika


Składniki:

  • kg łopatki
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy- sól, pieprz
  • majeranek

 

Dodatkowo:

  • kilka małych czystych słoików
  • duży garnek

 

 

1. Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa na najgrubszych oczkach.

2. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do mięsa razem z innymi przyprawami. Wyrabiamy je dokładnie, by wszystko się połączyło.

3. Mięso przekładamy do czystych słoików, mocno ubijając je do 3/4 wysokości, by nie zostało w mięsie pęcherzyków powietrza. Mocno zakręcamy.

4. Do dużego garnka nalewamy zimną wodę i wstawiamy tam słoiki (tak, by woda sięgała przynajmniej do ich połowy). Podgrzewamy aż do zagotowania, a następnie gotujemy godzinę na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, odstawiamy do wystygnięcia i wkładamy do lodówki.

5. Następnego dnia znów wkładamy słoiki do garnka z wodą i gotujemy godzinę. Po wystudzeniu mięsko jest gotowe :)

 

Kiełbaskę najlepiej robić w małych słoikach, by porcję można było zjeść po otwarciu w przeciągu 3 dni. Zamknięte mięsko możne stać w lodówce do 2 miesięcy.

 

Kiełbaska- mięsko ze słoika

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak