Kiełbaska- mięsko ze słoika

Składniki:
- kg łopatki
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy- sól, pieprz
- majeranek
Dodatkowo:
- kilka małych czystych słoików
- duży garnek
1. Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa na najgrubszych oczkach.
2. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do mięsa razem z innymi przyprawami. Wyrabiamy je dokładnie, by wszystko się połączyło.
3. Mięso przekładamy do czystych słoików, mocno ubijając je do 3/4 wysokości, by nie zostało w mięsie pęcherzyków powietrza. Mocno zakręcamy.
4. Do dużego garnka nalewamy zimną wodę i wstawiamy tam słoiki (tak, by woda sięgała przynajmniej do ich połowy). Podgrzewamy aż do zagotowania, a następnie gotujemy godzinę na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, odstawiamy do wystygnięcia i wkładamy do lodówki.
5. Następnego dnia znów wkładamy słoiki do garnka z wodą i gotujemy godzinę. Po wystudzeniu mięsko jest gotowe :)
Kiełbaskę najlepiej robić w małych słoikach, by porcję można było zjeść po otwarciu w przeciągu 3 dni. Zamknięte mięsko możne stać w lodówce do 2 miesięcy.