Moi domownicy ulotnili się do ukochanej babci i to na cały dzień! Zostałam zupełnie sama. Dziwne to uczucie, kiedy nie muszę nic robić, nie patrzę na zagarek i nie gotuję według gustów innych. Dziś mam dzień dla siebie i dziś gotuję tylko dla siebie !!!
Jako podstawowy składnik wybrałam cebulę. Uwielbiam ją tak bardzo, że mogę ją jeść w każdej wersji, niestety moi domownicy nie podzielają aż tak bardzo mojej miłości do cebuli. Oczywiście są na tak, ale tylko troszeczkę, tak by nie była wyczuwalna i nie dominowała smakiem. W każdy inny dzień musiałabym się do tej zasady dostosować,ale dziś nie ma nikogo oprócz mnie!
Przygotowałam więc coś mocno cebulowego!
Cebula faszerowana tuńczykiem i rodzynkami
Składniki: 4 cebule,30 gr rodzynki, 150 gr tuńczyk w oleju, 60-80 gr parmezanu, kostka bulionowa Kucharek (opcjonalnie), 100 ml śmietana, 1 żółtko, nać pietruszki, sól i pieprz Prymat do smaku, olej z oliwek do polania.
Wykonanie:
1.Cebulę obrać, przekroić wszerz na wysokości 3/4, zalać gorącą wodą, dodać kostkę bulionową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni 30-40 minut. Przykryć folią aluminiową.
2.Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
3.Po wyjęciu z piekarnika,cebule ostudzić i wyjąć środki. Resztek cebuli nie wyrzucać.
4.Do rondelka wlać śmietanę,dodać żółtko i połowę sera. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i na małym ogniu gotować 1-2 minuty. Ostudzić.
5.Przygotować farsz:
do bazy śmietanowej dodać odciśnięte z wody rodzynki, tuńczyka, posiekaną nać pietruszki oraz troszkę posiekanych środków wyjętych z cebuli. Wymieszać dokładnie.
6.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, środkami wyjętymi z cebuli pokryć dno; Każdą cebulę napełnić farszem, całość jeszcze posypać obficie parmezanem, polać olejem z oliwek, posypać solą i pieprzem. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni ok 20-25 minut ( do zarumienienia całości).
Smacznego!
Przepis krok po kroku znajdziece również w mojej galeri DS - tutaj.
Z pozdrowieniami
Iwona