Kawa nie tylko tradycyjnie

Opublikowano: 11.03.2012
Autor: ZEWA
Kawa nie tylko tradycyjnie
Kawa, kawa i jeszcze raz kawa. Prawie każdy swój dzień zaczyna od wypicia mocnej kawy, która stawia nas na nogi. Ale kawa nie musi być tylko parzona lub z mleczkiem. Możemy użyć do nie różnych przypraw takich jak cynamon, wanilia czy też karmel. Kawę możemy też śmiało użyć do wypieków, którym kawa nada ciekawy smak. Poniżej przedstawię kilka przykładów wykorzystania kawy.

Tort śmietanowo kawowy

 



Biszkopt :
5 jajek ( dużych )
1 łyżka cukru waniliowego
1 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek maki pszennej
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Masa :
500 ml śmietany kremówki
1 cukier waniliowy
odrobina czerwonego barwnika spożywczego w żelu
250 ml dżemu wiśniowego
ziarna kawy w czekoladzie do dekoracji
1 paczka rurek waflowych


Białka oddzielić od żółtek ( jajka powinny być mocno zimne ).
Białka przelać do miski blendera z końcówka do ubijania piany.
Ubić pianę a w trakcie ubijania dodać cukier i cukier waniliowy.
Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i nadal ubijać.
Na koniec wsypać obie maki przesiane przez sito z proszkiem do pieczenia i wymieszać ale na wolnych obrotach.
Na sam koniec wsypać kawę i chwilkę miksować aby kawa tylko się połączyła z masą.
Po upieczeniu i przekrojeniu będą widoczne granulki kawy.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną.
Wylać masę do tortownicy.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni ( ja piekę na drugim poziomie od dołu ) i piec 40 minut.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy i położyć np. na ściereczce dnem do góry i wystudzić.
Zimny biszkopt przekroić na trzy placki.
Przygotować masę : zimną śmietanę wlać do miski blendera też z końcówka do ubijania piany.
Ubić śmietanę i w trakcie ubijania dodać cukier.
Należy uważać aby śmietany nie przebić bo wyjdzie z niej masło.
Gdy jest już ubita odłożyć trochę białej masy i do reszty dodać barwnik i dokładnie ale na wolnych obrotach połączyć go ze śmietaną.
Przełożenie :
Biszkopta powinno się nasączyć, ale ten jest wilgotny i nie ma takiej potrzeby.
Na pierwszy krążek nałożyć dżem, rozsmarować go i nałożyć trochę masy czerwonej, którą również należy rozsmarować.
Przykryć masę drugim krążkiem.
Na niego nałożyć kolejną porcję śmietany kolorowej, rozsmarować i przykryć ostatnim plackiem.
Resztą masy posmarować wierzch i boki tortu.
Rurki pokroić na trzy części i ułożyć je koliście na górze tortu.
Następnie dowolnie udekorować wierzch białą śmietaną.
Na koniec poukładać kawę w czekoladzie.
Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny aby dobrze związał.


Babeczki kawowo jogurtowe

 


Ciasto :
300 g mąki pszennej
2 żółtka
3 łyżki gęstej śmietany
200 g margaryny Kasia
4 łyżki cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Masa :
1 jogurt naturalny ( 350 g )
4 łyżki cukru
250 g serka mascarpone
1/3 szk gorącej przegotowanej wody
1 galaretka agrestowa
odrobina niebieskiego i żółtego barwnika spożywczego w żelu
Dodatkowo :
płatki migdałowe
kolorowa posypka do ciast

Do miski robota z nożami do siekania wsypujemy mąkę i dodajemy wszystkie składniki na ciasto.
Siekamy  składniki aż się zrobi kruszonka.
Ciasto wyjmujemy na blat lub stolnicę, szybko zbijamy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto, przygotowujemy foremki do babeczek.
Ciasto kawowe dzielimy na 20 części, formujemy w kulki i kładziemy do foremek.
Naciskając kulki na środku wylepiamy foremki po same brzegi.
Można ciasto w foremkach nakłuć widelcem ale nie ma takiej konieczności.
Tak przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do 20 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z foremek uważając aby się nie poparzyć i wystudzić je na kratce.
Galaretkę agrestową dokładnie wymieszać z gorącą i przegotowaną wodą i schłodzić.
Jogurt przełożyć do miski, dodać cukier i chwilę  miksować.
Dodać serek mascarpone i barwniki i dokładnie wymieszać.
Na koniec wlać schłodzoną ale płynną galaretkę.
Tak przygotowaną masę wstawić do lodówki aby trochę stężała.
Gdy ma odpowiednią konsystencję przełożyć ją do szprycy lub dekoratora do ciast i napełnić masą babeczki.
Po napełnieniu ich posypać z wierzchu płatkami migdałowymi i posypką.



Kawa waniliowo czekoaldowa

 



2 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cukru
150 ml gorącej wody
100 ml mleka
krem czekoladowy

Kawę wsypać do wysokiego naczynia i zalać gorącą wodą.
Mleko wlać do małego rondelka i zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Ścianki szklanki pokryć odrobiną kremu czekoladowego.
Zagotowane mleko wlać do kawy i wszystko zmiksować spieniaczem do kawy lub blenderem z końcówką do ubijania piany.
Spienioną kawę wlać do szklanki i pić gorące.


Kawa karmelowo waniliowo cynamonowa 

 



    2 łyżeczki kawy mielonej
    do smaku cukier cynamonowy
    do smaku karmel i wanilia
    1 filiżanka wody wrzącej

Kawę zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem i zaparzać około 5 minut.
Do smaku dodać wanilię, karmel i cynamon ( ja użyłam firmy kotanyi ).


Kawa czekoladowa

 


2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml gorącej wody
5 kostek mlecznej czekolady
100 ml mleka

Kawę wsypać do szklanki, zalać gorącą ale nie gotującą się wodą.
Do osobnego naczynia wlać mleko, podgrzewać na małym gazie i dodać pokruszone kostki czekolady.
Czekoladę z mlekiem mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady.
Kawę wlać do mleka czekoladowego, chwile miksować blenderem do uzyskania pianki i nalać kawę czekoladową do szklanek.

prymat