Tort śmietanowo kawowy
Biszkopt :
5 jajek ( dużych )
1 łyżka cukru waniliowego
1 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek maki pszennej
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Masa :
500 ml śmietany kremówki
1 cukier waniliowy
odrobina czerwonego barwnika spożywczego w żelu
250 ml dżemu wiśniowego
ziarna kawy w czekoladzie do dekoracji
1 paczka rurek waflowych
Białka oddzielić od żółtek ( jajka powinny być mocno zimne ).
Białka przelać do miski blendera z końcówka do ubijania piany.
Ubić pianę a w trakcie ubijania dodać cukier i cukier waniliowy.
Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i nadal ubijać.
Na koniec wsypać obie maki przesiane przez sito z proszkiem do pieczenia i wymieszać ale na wolnych obrotach.
Na sam koniec wsypać kawę i chwilkę miksować aby kawa tylko się połączyła z masą.
Po upieczeniu i przekrojeniu będą widoczne granulki kawy.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną.
Wylać masę do tortownicy.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni ( ja piekę na drugim poziomie od dołu ) i piec 40 minut.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy i położyć np. na ściereczce dnem do góry i wystudzić.
Zimny biszkopt przekroić na trzy placki.
Przygotować masę : zimną śmietanę wlać do miski blendera też z końcówka do ubijania piany.
Ubić śmietanę i w trakcie ubijania dodać cukier.
Należy uważać aby śmietany nie przebić bo wyjdzie z niej masło.
Gdy jest już ubita odłożyć trochę białej masy i do reszty dodać barwnik i dokładnie ale na wolnych obrotach połączyć go ze śmietaną.
Przełożenie :
Biszkopta powinno się nasączyć, ale ten jest wilgotny i nie ma takiej potrzeby.
Na pierwszy krążek nałożyć dżem, rozsmarować go i nałożyć trochę masy czerwonej, którą również należy rozsmarować.
Przykryć masę drugim krążkiem.
Na niego nałożyć kolejną porcję śmietany kolorowej, rozsmarować i przykryć ostatnim plackiem.
Resztą masy posmarować wierzch i boki tortu.
Rurki pokroić na trzy części i ułożyć je koliście na górze tortu.
Następnie dowolnie udekorować wierzch białą śmietaną.
Na koniec poukładać kawę w czekoladzie.
Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny aby dobrze związał.
Babeczki kawowo jogurtowe
Ciasto :
300 g mąki pszennej
2 żółtka
3 łyżki gęstej śmietany
200 g margaryny Kasia
4 łyżki cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Masa :
1 jogurt naturalny ( 350 g )
4 łyżki cukru
250 g serka mascarpone
1/3 szk gorącej przegotowanej wody
1 galaretka agrestowa
odrobina niebieskiego i żółtego barwnika spożywczego w żelu
Dodatkowo :
płatki migdałowe
kolorowa posypka do ciast
Do miski robota z nożami do siekania wsypujemy mąkę i dodajemy wszystkie składniki na ciasto.
Siekamy składniki aż się zrobi kruszonka.
Ciasto wyjmujemy na blat lub stolnicę, szybko zbijamy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto, przygotowujemy foremki do babeczek.
Ciasto kawowe dzielimy na 20 części, formujemy w kulki i kładziemy do foremek.
Naciskając kulki na środku wylepiamy foremki po same brzegi.
Można ciasto w foremkach nakłuć widelcem ale nie ma takiej konieczności.
Tak przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do 20 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z foremek uważając aby się nie poparzyć i wystudzić je na kratce.
Galaretkę agrestową dokładnie wymieszać z gorącą i przegotowaną wodą i schłodzić.
Jogurt przełożyć do miski, dodać cukier i chwilę miksować.
Dodać serek mascarpone i barwniki i dokładnie wymieszać.
Na koniec wlać schłodzoną ale płynną galaretkę.
Tak przygotowaną masę wstawić do lodówki aby trochę stężała.
Gdy ma odpowiednią konsystencję przełożyć ją do szprycy lub dekoratora do ciast i napełnić masą babeczki.
Po napełnieniu ich posypać z wierzchu płatkami migdałowymi i posypką.
Kawa waniliowo czekoaldowa
2 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cukru
150 ml gorącej wody
100 ml mleka
krem czekoladowy
Kawę wsypać do wysokiego naczynia i zalać gorącą wodą.
Mleko wlać do małego rondelka i zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Ścianki szklanki pokryć odrobiną kremu czekoladowego.
Zagotowane mleko wlać do kawy i wszystko zmiksować spieniaczem do kawy lub blenderem z końcówką do ubijania piany.
Spienioną kawę wlać do szklanki i pić gorące.
Kawa karmelowo waniliowo cynamonowa
2 łyżeczki kawy mielonej
do smaku cukier cynamonowy
do smaku karmel i wanilia
1 filiżanka wody wrzącej
Kawę zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem i zaparzać około 5 minut.
Do smaku dodać wanilię, karmel i cynamon ( ja użyłam firmy kotanyi ).
Kawa czekoladowa
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml gorącej wody
5 kostek mlecznej czekolady
100 ml mleka
Kawę wsypać do szklanki, zalać gorącą ale nie gotującą się wodą.
Do osobnego naczynia wlać mleko, podgrzewać na małym gazie i dodać pokruszone kostki czekolady.
Czekoladę z mlekiem mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady.
Kawę wlać do mleka czekoladowego, chwile miksować blenderem do uzyskania pianki i nalać kawę czekoladową do szklanek.