Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawa nie tylko do picia. Kawowe pyszności.

Budzi o poranku, dodaje energii i uprzyjemnia niejedno spotkanie. Kawa - aromatyczny napój, podawany na niezliczoną ilość sposobów. Nie tylko do picia, ale także jako składnik wzbogacający smak ciast i deserów.

Choć wydaję się, że kawa zawiera jedynie kofeinę, która każdego dnia dodaję nam energii i pobudza nasz organizm, tak naprawdę napój ten bogaty jest w wiele wartościowych substancji, a pity z umiarem może wspomagać nasz organizm w walce z utratą kilogramów oraz zminimalizować ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.
Choć kawa bogata jest w wiele substancji, jednak to właśnie kofeina jest najlepiej zbadanym i najpopularniejszym organicznym związkiem chemicznym wchodzącym w skład kawy. To ona pobudza umysł, poprawia sprawność myślenia, wpływa na koncentrację oraz szybsze zapamiętywania. Dodatkowo, za sprawą zawartej w kawie kofeiny, uaktywniane są w mózgu neuroprzekaźniki: dopamina, serotonina i endorfina (hormon szczęścia), które mają bezpośredni wpływ na poprawę naszego nastroju. Kofeina zawarta w kawie zwiększa także wytrzymałość naszego organizmu, dzięki czemu już po 15 minutach od jej wypicia, stajemy się bardziej aktywni ruchowo i wydajniej pracujemy.
Mała czarna bogata jest również w antyoksydanty (m.in. kwas chlorogenowy) które odpowiedzialne są za neutralizację wolnych rodników, oczyszczenie organizmu z toksyn i poprawę funkcjonowania układ immunologiczny. Naukowcy potwierdzają, że dzięki antyoksydantom zawartym w kawie, można uchronić organizm przed chorobami nowotworowymi, zmniejszyć ryzyko zachorowań na cukrzycę oraz ograniczyć rozwój próchnicy zębów. Dodatkowo, kawa w bezpośredni sposób przyczynia się do złagodzenia objawów alergii i astmy, obniżając stężenie histaminy – substancji odpowiedzialnej za reakcje alergiczne.
Kawa to także cenne źródło błonnika, witamin z grupy B, kwasów organicznych oraz pierwiastków takich jak choćby potas, wapń, żelazo, cynk, fosfor czy chrom. Jest bogata w olejki eteryczne oraz kwasy tłuszczowe, a także w białko i węglowodany.

Mała czarna korzystnie wpływa na przemianę materii i przyspiesza spalanie tłuszczu. Jeśli podamy ją bez dodatków, nie dostarczymy organizmowi wiele kalorii, a skutecznie podniesiemy wytrzymałość organizmu. Dlatego też kawa polecana jest sportowcom oraz osobom pracujących fizycznie.

Lecznicze właściwości kawy zostały wykorzystane także w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Wyciąg z kawy stał się składnikiem leków przyspieszających przemianę materii oraz kremów zmniejszających cienie pod oczami, wzmacniających i odżywczych szamponów do włosów i balsamów do ciała przeznaczonych do walki z cellulitem.

Pić czy nie pić?
Pomimo wielu rozbieżnych opinii na temat picia kawy, warto pamiętać, że spożywana w niewielkiej ilości (do 3 filiżanek dziennie), nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Nie zaleca się jednak picia kawy osobom z nadciśnieniem, problemami żołądkowymi czy kobietom w ciąży. Warto pamiętać, że kawa pita w nadmiernej ilości może powodować nerwowość, problemy ze snem, podrażniać żołądek oraz powodować rozdrażnienie i obniżenie nastroju. Lepiej również nie pić kawy na czczo, najlepiej przed jej wypiciem zjeść śniadanie. Z kolei, tuż po wypiciu filiżanki kawy uzupełnić płyny w organizmie pijąc np. szklankę niegazowanej wody lub świeżo wyciskanego soku. Aby z naszego organizmu wraz z wypitą kawą nie został wypłukany wapń, należy wzbogacić filiżankę kawy o dodatek kilku łyżek mleka lub śmietanki.

Po kawę warto sięgać nie tylko o poranku, ale także wykorzystać ten aromatyczny napój jako dodatek do ciast i deserów.

Trufelki tiramisu

Kawa nie tylko do picia. Kawowe pyszności.
Składniki (na ok.15 sztuk):
180 g biszkoptów
125 g sera mascarpone
2 czubate łyżki cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki gorącej wody
2 łyżki likieru amaretto lub wódki
Dodatkowo:
1/2 łyżki gorzkiego kakao (do obtoczenia)
Biszkopty dokładnie rozkruszyć za pomocą miksera lub ręcznie. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić i dodać alkohol. Do biszkoptów dodać serek mascarpone, cukier puder i wystudzoną kawę z alkoholem. Składniki dokładnie wymieszać łyżką. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Ze schłodzonej masy formować małe trufelki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć je w gorzkim kakao. Ponownie wstawić do lodówki na minimum 20 minut.

 

Ciasto latte macchiato

Kawa nie tylko do picia. Kawowe pyszności.
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki* cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli
Krem:
450 g serków homogenizowanych waniliowych
330 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
Do nasączenia:
250 ml mocnego naparu kawy
2 łyżki wódki lub rumu
Dodatkowo:
280 g okrągłych biszkoptów
3 łyżki gorzkiego kakao

* szklanka 250 ml
Biszkopt: Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli. Ubijać do białości na wolnych obrotach stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie sztywna dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodać 1/3 mąki z kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pozostałą porcje mąki, wymieszać. Blaszkę (36x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wygładzić wierzch. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na dwie części.
Krem: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Do ubitej śmietany dodać serki homogenizowane. Krótko zmiksować na wolnych obrotach. Łyżkę kremu wymieszać z żelatyną. Żelatynę dodać do kremu i zmiksować do połączenia się składników. Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Zaparzoną mocną kawę wystudzić i dodać wódkę.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą, wyłożyć 1/2 masy, na masę ułożyć biszkopty. Biszkopty (za pomocą pędzelka) nasączyć naparem kawy i posypać gorzkim kakao. Położyć biszkopt, nasączyć go kawą, dodać pozostałą część masy i biszkopty nasączone kawą. Posypać gorzkim kakao. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin.

Ziarna kawy w czekoladzie

Kawa nie tylko do picia. Kawowe pyszności.
Składniki (na około 15 trufelków):
180 g biszkoptów
50 g orzechów włoskich
100 g serka waniliowego
2 łyżeczki cukru z wanilią
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub 1 łyżka mocnego espresso)
cukier puder (opcjonalnie)
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
2-3 łyżki oleju

Biszkopty i orzechy zmiksować na sypko. Dodać serek, cukier z wanilią, roztopioną i przestudzoną czekoladę oraz 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody (lub mocne espresso). Wszystko razem wymieszać i zagnieść. Jeśli masa jest zbyt twarda dodać więcej serka. Formować małe kulki, delikatnie je spłaszczyć i za pomocą wykałaczki robić pośrodku wgłębienie imitujące ziarno kawy. Wstawić do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej i wymieszać. W przestudzonej polewie maczać trufelki i układać je na papierze do pieczenia. Ponownie wstawić do lodówki.

Koktajl bananowy z kawą

Kawa nie tylko do picia. Kawowe pyszności.
Składniki:
300 ml maślanki
1 duży dojrzały banan
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 czubata łyżeczka gorzkiego kakao
2 łyżeczki cukru trzcinowego
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Podawać od razu po przygotowaniu lub po uprzednim schłodzeniu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kawowa panna cotta

Kawa nie tylko do picia. Kawowe pyszności.
Składniki:
400 ml śmietany 30%
150 ml mleka 3,2 %
4 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka gorącej wody
5 łyżek cukru
1 laska wanilii
5 łyżeczek żelatyny + 1 łyżka gorącej wody
Śmietankę z mlekiem przelać do rondla dodać miąższ z wanilii i pusty strąk, oraz cukier. Podgrzać mieszając, ale nie doprowadzając co wrzenia. Zdjąć z ognia i usunąć strąk wanilii. Kawę rozpuścić w 1 łyżce wrzącej wody. Dodać do śmietany z mlekiem. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i dodać do pozostałych składników. Wymieszać. Panna cottę przestudzić i przelać do silikonowych foremek lub małych filiżanek. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem zamoczyć naczynie w ciepłej wodzie, aby łatwiej było wyciągnąć deser.

Deser z kaszy manny dla dorosłych

Kawa nie tylko do picia. Kawowe pyszności.
Składniki:
400 ml mleka
4-5 łyżek kaszy manny
2 łyżki cukru
2 łyżki ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso (drobnoziarnistej)
3/4 szklanki truskawek (mogą być mrożone)
1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone)
25 g gorzkiej czekolady (70%)
Mleko zagotować z cukrem. Dodać kaszę i gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając. Kiedy kasza będzie gęsta zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać. Kaszę podzielić na 3 części do jednej dodać kawę rozpuszczalną. Do drugiej truskawki, do trzeciej jagody. Jeśli używamy mrożonych owoców, należy je wcześniej rozmrozić. Kaszę z truskawkami i jagodami zmiksować. Czekoladę rozpuścić. Płynną czekoladę przelać do szprycy lub woreczka strunowego z odciętym rogiem i udekorować ścianki kieliszka. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. W kieliszkach układać warstwami: kaszę kawową, kaszę truskawkową i jagodową. Wierzch udekorować resztą czekolady.

Półkruche babeczki z kremem kawowym

Kawa nie tylko do picia. Kawowe pyszności.
Składniki (na około 30 sztuk)
Ciasto:
2 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
100 g masła (lub margaryny)
1 jajko (duże)
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa kawowa (kakaowa):
100 g masła (82% tłuszczu)
1 budyń śmietankowy (40 g)
1 szklanka mleka (250 ml)
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki olejku rumowego
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce wody (lub gorzkiego kakao)
Dodatkowo:
10 łyżeczek nutelli śliwkowej
50 g czekolady mlecznej (lub gorzkiej)
dowolne dekoracje (perełki cukrowe, posypka, czekoladowe draże)
1/2 łyżki margaryny (do wysmarowania foremek)
Przygotowanie ciasta: Na stolnicę lub do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól i schłodzone masło. Siekamy nożem i rozdrabniamy palcami na kruszonkę. Dosypujemy cukier puder, jajko i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto owijamy w folię spożywczą i chowamy na 30 minut do lodówki (lub na 15 minut do zamrażalki). W tym czasie roztapiamy margarynę i pędzelkiem smarujemy foremki. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wykrawamy szklanką kółka i wylepiamy foremki. Można też rwać kawałki ciasta i wylepiać nim foremki. Spody babeczek nakłuwamy widelcem. Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. Babeczki wyciągamy z foremek i studzimy.
Przygotowanie kremu: Budyń gotujemy na 1 szklance mleka według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Do masła w temperaturze pokojowej dodajemy aromat i cukier puder, ucieramy na puszystą masę i dodajemy kawę lub kakao. Ucierając dodajemy po 1 łyżce budyniu. Gotową masę wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby stężała.
Przygotowanie czekoladowych serc: Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce (około 50 sekund) lub w kąpieli wodnej. Do woreczka strunowego wlewamy roztopioną lekko przestudzoną czekoladę, odcinamy końcówkę i malujemy serca na folii spożywczej. Dekoracje chowamy do lodówki, aby stężały.
Babeczki smarujemy nutellą śliwkową. Dekorujemy kremem i czekoladowymi sercami oraz posypką.

Ola1984 24.11.2014 07:49
Dzięki :) Uwielbiam aromat kawy w deserach i ciastach :)
Gabi44 23.11.2014 22:39
Bardzo kuszące propozycje.
Hrabina w kuchni 23.11.2014 20:46
Wspaniałe kawowe pyszności.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak