Kawa dla ochłody - mrożone kawy o różnych smakach cz. 2

Opublikowano: 07.07.2012
Autor: Jolanta_P-S
Kawa dla ochłody - mrożone kawy o różnych smakach cz. 2
Gdy wzrasta temperatura za oknem, szukamy sposobu na orzeźwienie. Osobom, które uwielbiają kawę polecam kawę mrożoną. Można dodatkowo urozmaicić jej smak dodając różnorodne dodatki, tym razem jagody leśne.

Kawa dla ochłody - mrożone kawy o różnych smakach cz. 2

Gdy wzrasta temperatura za oknem, szukamy sposobu na orzeźwienie. Osobom, które uwielbiają kawę polecam kawę mrożoną. Można dodatkowo urozmaicić jej smak dodając różnorodne dodatki, tym razem jagody leśne.

Proponuję na upalny dzień wykorzystać owoce, któe mozna zebrać w polskich lasach. Powstał pyszny deser jagodowy z mrożonymi kostkami lodu.

Kawa dla ochłody - mrożone kawy o różnych smakach cz. 2

Składniki

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
250 ml przegotowanej wody
woreczek do lodu
100 g jagód
100 ml śmietany 30%
1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie:

Do shakera wsypać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, dodać 2 łyżeczki cukru, 250 ml wody przegotowanej, wystudzonej wody, wymieszać, przelać do woreczka od lodu i zamrozić. Kostki kawowe rozdrobnić blenderem  i przełożyć do szklanki. 100 ml śmietany wymieszać z cukrem pudrem i lekko ubić, dodać świeże jagody, wymieszać i przełożyć na rozdrobnione kostki kawy. Smacznego!

prymat