Kasza perłowa zapiekana z mięsem mielonym
Opublikowano: 24.03.2013
Takie nietypowe danie smakuje doskonale.
Dla małego dla dużego troche kaszy zawsze służy...
Na zdrowie....
Składniki:
- 150 g kaszy perłowej,
- 500 g mięsa mielonego,
- 2 cebule białe,
- 2 łyżki keczupu pikantnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki natki pietruszki,
- 50 g margaryny,
- bułka i margaryna do formy,
- 2 pomidory,
- pieprz do smaku,
- olej do smażenia.,
- kucharek
Sposób wykonania:
-
Pokrojoną w kostkę cebule przesmażamy na oleju.
Dodajemy do niej mięso mielone.
Następnie keczup, koncentrat pomidorowy i do smaku Kucharka.
Ugotowaną wcześniej kasze najlepiej używać w torebkach, wsypujemy do zawartości garnka.
Dokładanie mieszamy.Formę do zapiekania smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą .
Do mięsa dosypujemy posiekaną natkę pietruszki ,a następnie przekładamy do formy wygładzając jej powierzchnie.
Na warstwie mięsnej układamy pokrojone w plastry pomidory.
Na pomidorach kładziemy wiórka zimnej margaryny.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy 30 minut.
Podajemy od razu ciepłe.
Tak się prezentuje w całości.