Karpatka z musem truskawkowym - taka mała delicja

Opublikowano: 27.11.2012
Autor: IZABELA29
Karpatka z musem truskawkowym - taka mała delicja
Ciasto karpatka z musem truskawkowym taka inna odmiana dla tego typowego ciasta. warto dla odmiany je zrobić.

            Karpatka z musem truskawkowym.

 

            Karpatka z musem truskawkowym - taka mała delicja



  Krem;

    500 ml   mleko,
    1 krem karpatka instant

    250 g margaryny,

    Ciasto:,
    180 g margaryny,
    1.5 szklanki wody,
    6 jajek,
    15 g proszku do pieczenia,
    12 łyżek mąki,

    Mus truskawkowy:,
    2 bite śmietany instant,
    2 galaretki truskawkowe,
    400 ml mleka,
    500 ml wody,
    cukier puder do posypania


1,5 szklanki wody zagotowujemy z 180 g margaryny , gdy margaryna się rozpuści wsypujemy wymieszane ze sobą  12 łyżek mąki i 15 g proszku do pieczenia i energicznie mieszamy.

Odstawiamy do przestudzenia .

Następnie wbijamy 6 jajek i miksujemy robotem do gładkiej konsystencji.

Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy na 2  blaszki wysmarowane masłem i posypane mąką i pieczemy w piekarniku nastawionym na 200* c przez 30 minut .

Najlepiej piec z termoobiegiem .

Jeśli nie mamy tej funkcji to pieczemy w nagrzanym piekarniku każdą blaszkę osobno.

Krem .

Gotujemy szklankę mleka , a w drugiej rozrabiamy proszek karpatkowy .

Gdy mleko się zagotuje wlewamy pozostałe mleko z proszkiem i energicznie mieszamy by nie powstały grudki .

Gdy masa uzyska gęsta konsystencje , wyłańczamy gaz i odstawiamy krem do wystudzenia .

Gdy krem jest zimny dodajemy do niego kostkę miękkiej margaryny i miksujemy dokładnie.

Mus truskawkowy :

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Bitą śmietanę rozprowadzamy z mlekiem. łączymy z galaretą .

Na upieczone ciasto wykładamy cały krem
karpatkowy ,następnie wykładamy już tężejący mus .

Przykrywamy drugim plackiem .

Posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki. Chłodzimy około 2 godzin.


prymat