Karpatka z musem truskawkowym.
Krem;
500 ml mleko,
1 krem karpatka instant
250 g margaryny,
Ciasto:,
180 g margaryny,
1.5 szklanki wody,
6 jajek,
15 g proszku do pieczenia,
12 łyżek mąki,
Mus truskawkowy:,
2 bite śmietany instant,
2 galaretki truskawkowe,
400 ml mleka,
500 ml wody,
cukier puder do posypania
1,5 szklanki wody zagotowujemy z 180 g margaryny , gdy margaryna się rozpuści wsypujemy wymieszane ze sobą 12 łyżek mąki i 15 g proszku do pieczenia i energicznie mieszamy.
Odstawiamy do przestudzenia .
Następnie wbijamy 6 jajek i miksujemy robotem do gładkiej konsystencji.
Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy na 2 blaszki wysmarowane masłem i posypane mąką i pieczemy w piekarniku nastawionym na 200* c przez 30 minut .
Najlepiej piec z termoobiegiem .
Jeśli nie mamy tej funkcji to pieczemy w nagrzanym piekarniku każdą blaszkę osobno.
Krem .
Gotujemy szklankę mleka , a w drugiej rozrabiamy proszek karpatkowy .
Gdy mleko się zagotuje wlewamy pozostałe mleko z proszkiem i energicznie mieszamy by nie powstały grudki .
Gdy masa uzyska gęsta konsystencje , wyłańczamy gaz i odstawiamy krem do wystudzenia .
Gdy krem jest zimny dodajemy do niego kostkę miękkiej margaryny i miksujemy dokładnie.
Mus truskawkowy :
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Bitą śmietanę rozprowadzamy z mlekiem. łączymy z galaretą .
Na upieczone ciasto wykładamy cały krem karpatkowy ,następnie wykładamy już tężejący mus .
Przykrywamy drugim plackiem .
Posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki. Chłodzimy około 2 godzin.