Ciężko mi było wybrać te najfajniesze przepisy na smaczne przekąski w wersji na słodko, ale w ostateczności zaprezentuje 6 przepisów, które według mnie pozytywnie zaskoczą gości i nie trzeba poświęcić mnóstwo czasu na ich przygotowanie:)
Pierwszy pomysł to tradycyjne babeczki:) Wystarczy napiec dużą porcję kruchych babeczek, na które przepis zamieszczam poniżej, a następnie to już czysta abstrakcja:) Nakładać można wszystko to na co ma się ochotę :) Poza tym chyba nie znam takiej osoby, która by nie przepadała za takimi słodkościami. Poniżej prezentuję zdjęcia kilku wariantów smakowych babeczek.
Kruche babeczki z budyniem i owocami. Budyń śmietankowy gotujemy w 1,5 szklance mleka, po ostudzeniu nakładamy do babeczek i dekorujemy dowolnymi owocami – mega proste, a smaczne:)
Te babeczki są bardzo słodkie. Mleko skondensowane słodzone gotowane miksujemy z miękkim masłem w stosunku 2:1 – masę nakładamy do upieczonych babeczek. Dekorujemy w dowolny sposób :)
Tu wersja podobna do pierwszej. Babeczki również z masą budyniową jednak w tym przypadku wariantem smakowym i oglądowym jest kolor babeczek. Do kruchego ciasta dodajemy nieco kakao i mamy kakaowe babeczki z budyniem i bananami:)
Ostatni przepis to babeczki w nieco innej wersji – z niespodzianką w środku. Foremki na babeczki wykładamy ciastem, wkładamy 1 łyżeczkę dżemu malinowego (ale może to być również inny smak, budyń lub orzeszki) i przykrywamy warstwą ciasta. Niepozorne z zewnątrz, lecz bogate w środku.
Składniki na kruche ciasto:
0,5 kostki masła
6 pełnych łyżek mąki
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
Do mąki dodajemy cukier puder oraz masło (nie powinno być miękkie), a następnie siekamy wszystko nożem. Następnie dodajemy całe jajko i dokładnie zagniatamy gładkie ciasto, które kolejno dość cienko wałkujemy. Foremki do babeczek delikatnie można posmarować margaryną, a następnie wykładamy je ciastem (30-40 sztuk – w zależności od wielkości foremek). Do każdej foremki z ciastem wkładamy kilka fasolek by nie wyrosło zbyt wysokie. Pieczemy babeczki przez ok 10 minut w temp 180*.
Kolejną propozycją jest domowe rafaello oraz czekoladowe kulki, które są banalnie proste i tanie w przygotowaniu. Jedyna wada to to, że znikają w tempie błyskawicznym! :)
0,5 litra mleka
1 łyżeczka masła
8 łyżek kaszy manny
ok 6 łyżek cukru
czekolada
wiórki kokosowe
kakao rozpuszczalne
do zimnego mleka wsypujemy kaszę, cukier i dodajemy masło – gotujemy ciągle mieszajac do czasu aż kasza dobrze zgęstnieje. Dzielimy mase na pół i do 1 częsci dodajemy 1-2 garstko kokosu i dokładnie mieszamy, po czym formujemy zgrabne kuleczki (można do środka włożyc migdała), a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Do drugiej częsci kaszy wsypujemy 1 łyżkę kakaoi mieszamy az sie rozpusci (kasza musi byc ciepła), formujemy następnie kulki które obtaczamy w wiórkach z utartej czekolady. Odstawiamy na 10-15 minut do stęzenia.
I na sam koniec przepis iście karnawałowy – kuleczki alkoholowe. W przygotowaniu całkiem proste, a smak powala na kolona:) Z wyglądu nieco niepozorne, ale jak się już jedna spróbuje to można by je jeść bez końca
Składniki:
25 dag herbatników
1,5 kieliszka wódki
ok. 0,5 kostki masła
0,5 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Wszystkie herbatniki mielimy w maszynce do mięsa. następnie do herbatników dodajemy miękkie masło (na początku dodać nieco mniej i później dodawać wedle potrzeby), cukier puder, wódkę oraz kakao. Wszystko zagniatamy ręką do czasu aż wszystkie składniki nie zbiją się w jedną całość (trwa to trochę długo, w razie potrzeby można dodać nieco masła). Z tak przygotowanej masy formujemy małe, zgrabne kuleczki. Część z nich można obtoczyć w wiórkach kokosowych. Gotowe kuleczki przekładamy do papilotek, by ładniej wyglądały i podajemy.