Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KARNAWAŁOWO - FAWORKI / CHRUST

Przepyszne, chrupiące „ciasteczka„, które najczęściej smażone są w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Obsypane cukrem pudrem dostarczają nam miliona kalorii, ale od czasu do czasu taka dawka słodyczy nie zaszkodzi.


SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – ok. 1,5 szklanki
* spirytus – 1 łyżka
* żółtka – 2 szt
* śmietana kwaśna 18 % – 100 g
* sól – 1 szczypta
* smalec / olej do smażenia – ok. 250 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę mieszamy ze śmietaną ( siekając nożem ).

Dodajemy żółtka , spirytus i szczyptę soli, dokładnie wyrabiamy ( jeśli będzie się kleiło , podsypujemy mąką ).

Wyrobione ciasto tłuczemy wałkiem przez kilka minut , składając co chwilę na pół i przykrywamy pieluchą lub ściereczką i odstawiamy na ok. 10 – 15 minut.

Rozwałkowujemy na cieniutki placek, kroimy nożem lub radełkiem na paski szerokości ok. 2,5 cm cm i długości ok. 12 cm.

Każdy pasek nacinamy wzdłuż w środku i przewijamy przez dziurkę.

Smalec rozgrzewamy w garnku bardzo mocno i wrzucamy po kilka faworków, smażąc na złoty kolor.

Odsączamy na papierowym ręczniku.

Posypujemy obficie cukrem pudrem!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak