Karkówka wieprzowa - mięso nie tylko dla mężczyzn

Karkówka niejednokrotnie nazywana jest mięsem idealnym dla mężczyzn, ze względu na to, iż jest tłusta. Najbardziej znane są kotlety z karkówki smażone w głębokim tłuszczu, lubiane głównie przez płeć męską. Kiedyś też miałam podobną opinię na temat tego rodzaju mięsa. Zaczęłam z nim jednak eksperymentować i doszłam do wniosku, że karczek jest mięsem smacznym i niekoniecznie musi mieć postać tłustego kotleta. Mięso z karkówki można piec, dusić, smażyć na grillu czy używać do szaszłyków. Służy też do wyrobu baleronu.
Poniżej moje propozycje na przygotowanie karkówki wieprzowej.
Karkówka z marchewką i pieczarkami
Składniki:
60-70 dag karkówki
40 dag pieczarek
1 marchewka
0,5 l bulionu (2 szklanki)
przyprawa Kucharek
musztarda (łagodna)
mąka- 4 łyżki
sok z cytryny
olej
suszona natka pietruszki - 4 łyżki
Przygotowanie:
Mięso pokroić w plastry i lekko je rozbić. Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawą Kucharek. Następnie plastry mięsa posmarować musztardą, panierować w mące i obsmażyć z obu stron na tłuszczu. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Marchewkę obrać, pokroić w plastry, po czym wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5 minut. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki karczku, następnie pieczarki i marchewkę. Całość zalać bulionem i posypać natką pietruszki. Piec w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę.
Soczysta karkówka w ziołowej marynacie
Składniki:
70 dag karkówki
2 cebule
0,5 l bulionu
marynata:
1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Karkówkę pokroić na plastry grubości około 1 cm. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią kawałki mięsa. Całość odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnie plastry mięsa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, cebulę pokroić w krążki i położyć na mięsie. Całość zalać bulionem. Wstawić do piekarnika i piec około 70 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obrócić karkówkę na drugą stronę.
Karkówka w musztardzie
Składniki:
70-80 dag karkówki
1 cebula
0,5 l bulionu
marynata
3 łyżki musztardy dowolnej
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Karczek pokroić w plastry grubości około 1 cm. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią kawałki mięsa. Dodać pokrojoną w krążki cebulę. Całość odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnie kawałki mięsa ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać bulionem mięsnym. Mięso piec w temperaturze 200 stopni przez 60-70 minut. Podawać z ziemniakami i surówką.