Dziś do drugiego dania potrzebowałam zrobić surówkę, a w lodówce znalazłam tylko kapustę pekińską, żadnej marchewki, cebuli....kompletnie nic. No nic dziwnego przez mrozy nikomu nie chciało się wychodzić z domu na zakupy w ostatnim czasie, więc lodówka została "objedzona" z ostatnich zapasów. Ale był jeszcze czosnek, jogurt grecki, majonez....
Powstała bardzo fajna i smakowita surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym.
A oto przepis:
pół kapusty pekińskiej
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu greckiego
sól
pieprz
koperek mrożony ( był w zamrażrce - zapasy z działki)
Kapustę poszatkować, przygotować sos z wyciśniętego czosnku, majonezu, jogurtu soli i pieprzu, wymieszać z kapustką, dodać koperek i zajadać.
Polecam, moi domownicy byli zachwyceni....