Kapusta – główka pełna witamin i minerałów

Dla większości z nas kapusta to składnik bigosów, zup czy surówek. Często ma opinię ciężkostrawnej i kalorycznej, co nie jest prawdą. Kapusta nadzwyczaj korzystnie wpływa na nasz żołądek i jelita – szczególnie sok ze świeżej kapusty. A dodanie do niej odrobiny kminku i majeranku ułatwia jej trawienie.
KAPUSTA – RODZAJE:
- BIAŁA – jest najbardziej popularna i znana. Wczesne główki tzn. młoda kapusta często jest nazywaną królową dań sezonowych. Biała kapusta jest idealna do kiszenia, gotowania czy duszenia. Jest bogata między innymi w kwasy takie jak foliowy, szczawiowy, nikotynowy, czy pantotenowy. Dodatkowo zawiera magnez, potas, cynk i sód oraz karoteny i witaminę B1, B2.
- BRUKSELKA – zwana kapustą brukselską charakteryzuje się małymi główkami wielkości orzecha włoskiego i najczęściej wykorzystywana jest na jarzynkę. W odróżnieniu od innych kapust, brukselka jest bardziej wzdymająca. Jest bogata w biotynę, kwas foliowy, pantotenowy i nikotynowy, a także witaminy z grupy B, C i E. Dodatkowo zawiera również wapń, potas, sód i magnez.
- WŁOSKA – należy do najbardziej wartościowych kapust. Charakteryzuje się mocno pofałdowanymi liśćmi. Jej smak jest znacznie łagodniejszy niż smak białej kapusty. Do Polski sprowadziła ja królowa Bona. Kapusta włoska jest bogata w witaminę C, K i E oraz witaminy z grupy B oraz mangan, potas, sód i karoten.
- JARMUŻ – w ostatnim czasie staje się bardzo popularnym składnikiem naszej kuchni. Ma charakterystyczny, wyrazisty smak i jest szczególnie bogaty w beta-karoten oraz witaminy C i E oraz żelazo, magnez i wapń.
- CZERWONA – nazywana też modrą kapusta, ma mniejsze i bardziej zwarte główki niż biała kapusta o intensywnej fioletowej barwie. Zawiera m.in.: biotynę, kwas pantotenowy i nikotynowy, a także witaminy z grupy B, witaminę C i K, a także karoteny, cynk, żelazo i potas.
- PEKIŃSKA – ma charakterystyczne podłużne i pofałdowane liście, które przypominają wyglądem sałatę. Najczęściej wykorzystywana jest do przygotowywania surówek i sałatek ale nadaje się różniej do pieczeni i duszenia. Jest bogata w beta-karotenu. Wystarczy pół szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej by dostarczyć organizmowi dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten.
WAROŚCI ODŻYWCZE KAPUSTY:
Kapusta biała i jej rodzaje jest bogatym źródłem minerałów i witamin. Żeby dostarczyć ich jak najwięcej naszemu organizmowi najlepiej spożywać ją na surowo. Jak już wspomniałam kapusta jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę C, E i K. Dodatkowo zawiera kwas foliowy oraz potas, cynk i magnez. Zawarty w kapuście chlorofil i żelazo wspomaga walkę z anemią. Dodatkowo warto wspomnieć, że kapusta jest też niskokaloryczna 100 g ma tylko 40 kcal.
KAPUSTA – WŁAŚCIWOSCI ZDROWOTNE I LECZNICZE:
Najwięcej wartości zdrowotnych i leczniczych posiadają świeże liście kapusty i wyciśnięty z nich sok. To właśnie sok ze świeżej kapusty ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze. Jest zalecany przy różnego rodzaju dolegliwościach gastrycznych, problemach z układem oddechowym, chorobach wątroby czy anemii. Od lat okłady z liści kapusty stosuje się na odmrożenia czy oparzenia. Kompresy z kapusty przyspieszają gojenie się ran oraz działają przeciwzapalnie. Wywar np. z ugotowanej kapusty można wykorzystać do kąpieli. Taka kąpiel polecana jest w przypadku bólów stawów i mięśni.
Częste spożywanie kapusty (w surówkach, zupach, daniach obiadowych) wzmacnia nasz organizm i buduje odporność dlatego zachęcam do wprowadzenia jej do naszego codziennego menu.
A teraz zapraszam na kilka pomysłów na dania z wykorzystaniem różnych rodzajów kapusty:
1. Ziemniaki nadziewane jarmużem, wędzoną papryką i kiełbasą chorizo otulone boczkiem
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
2. Brukselka zapiekana z sosem śmietanowo serowym
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
3. Młoda kapusta z koperkiem, suszonymi pomidorami i ziemniakami
Przepis znajdziesz (TUTAJ)
4. Pierogi z kapustą i grzybami
Przepis znajdziesz (TUTAJ)