Kapusta głowa NIEpusta

Opublikowano: 17.02.2011
Kapusta głowa NIEpusta
Bez kapusty nie można wyobrazić sobie polskiej kuchni.

Pierwsza znana nam wzmianka o kapuście pochodzi z "Traktatu o ziołach" Eudemosa z Aten. Dzięki niej wiemy, że w Helladzie uprawiano już 3 odmiany tego warzywa.

Filozof Diogenes żywił się wyłącznie kapustą, którą popijał wodą i dożył sędziwego wieku- 90 lat.

 

Kapusta uważana jest za roślinę leczniczą, gdyż jest źródłem witamin z grupy B, C, K oraz żelaza, potasu, wapnia i błonnika.

Rzymianie przypisywali jej właściwości uodparniające organizm na działanie alkoholu i dlatego żuli surowe liście przed ucztą.

Leczono nią też choroby płuc, wątroby czy stawów.

Rosyjskie lecznictwo ludowe zalecało kapustę m.in. w zaburzeniach trawienia, chorobach wątroby oraz na kaca.

 

Kiszona kapusta to poszatkowana biała kapusta, poddawana kiszeniu poprzez zasolenie i fermentację. Jej niskie pH może niekorzystnie wpływać na wrażliwe żołądki osób jedzących ją na surowo. Sok z kiszonej kapusty wzmacnia odporność, łagodzi kaszel, pobudza soki trawienne i wzmaga apetyt.

Aby oczyścić organizm należy pić pół szklanki soku z kiszonej kapusty 3x dziennie. 100 ml soku ma tylko 12 kalorii.

Badania naukowe potwierdzają, że kiszona kapusta sprzyja profilaktyce i zwalczaniu chorób nowotworowych. Jedzenie jej przynajmniej raz w tygodniu znacznie obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego.

Myślę, że nie trzeba nikogo przekonywać o tym jak wspaniałym warzywem jest kapusta. Róznorodność potraw z niej wykonanych sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie.

 

Kapusta głowa NIEpusta

 

Kapusta głowa NIEpusta

 

Kapusta głowa NIEpusta

 

Kapusta głowa NIEpusta

 

Kapusta głowa NIEpusta

 

Przepisy znajdziecie w mojej księdze.

prymat