KAPUSTA CZERWONA dla zdrowia i dla smaku...
Starą kapustę z powodu dużej zawartości ostrych olejków eterycznych jest wskazane zagotować i tę wodę odlać z kapusty, następnie dolać nowej wody i gotować krótko i bez przykrycia. Pozwoli to na ulotnienie się wraz z parą wodną części olejków eterycznych, dzięki czemu potrawa będzie miała delikatny bukiet smak i zapach.
Młodą kapustę wystarczy tylko sparzyć wrzątkiem, wodę odlać i w małej ilości dolanej nowej wody też krótko ją podgotować.
Warzywom kapustnym przypisuje się pewne minusy np. wzdęcia, odbijanie. Można temu zapobiec, dodając do gotowania kminek, jabłko, goździki, cynamon lub majeranek.
Nie jest wskazana w stanie surowym dla osób chorych na tarczycę. Zawarte w kapuście tiocyjaniany blokują produkcję hormonów tarczycy i przyswajanie jodu. Wystarczy jednak zblanszowanie liści by pozbyć się tych niedogodności
Kapusta czerwona swój kolor zawdzięcza zawartości antocyjanów o właściwościach przeciwutleniających. Oznacza to, że antocyjany chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.
Kapusta może powodować zaburzenia w pracy przewodu pokarmowego, powodując zwłaszcza u osób wrażliwych wzdęcia. Nie powinny jej jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Ja na szczęście mogę kapustę jeść bez obawy i często to robię, a najbardziej mi smakuje duszona...
cynamonowa kapusta czerwona-
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/211630/cynamonowa-czerwona-duszona-kapusta-.html
kapusta z gruszkami i jabłkami-
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/216118/z-gruszkami-jablkami-kapusta-czerwona-na-cieplo-.html