Kapusta biała.

Opublikowano: 25.09.2014
Autor: Christopher
Kapusta biała.
Kapusta jak kameleon ma wiele przeobrażeń.

Kapusta  dotarła do Polski przed wiekami i przetrwała na naszych stołach do dziś, zajmując należne jej miejsce.

Znaczenie kapusty w żywieniu nie ogranicza się tylko do wartości odżywczych i smakowych, ale jest także niezbędna w urozmaicaniu posiłków, ponieważ różnorodność dań, ich estetyczny wygląd i właściwy smak pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Potrawy z kapusty są doskonałymi dodatkami  lub całymi daniami. Największą wartość odżywczą i witaminową ma kapusta świeża ,dlatego najlepiej spożywać ją w postaci surówek. Każda termiczna ingerencja (jak zawsze ) obniża wartości  odżywcze i witaminowe. Ale prawie cała Polska uwielbia bigos i gołąbki nie wspominając o kwaśnicy.

Dzisiaj kilka nietypowych propozycji z kapusty białej.

 Kluski z kapustą białą i koryntkami.

Kapusta biała.

Składniki.

25 dag kapusty białej

1 jajko

125 g mąki pszennej

1-2 łyżki koryntek

1-2 łyżki orzechów laskowych

1 łyżka masła

1 łyżka oleju

Sól, pieprz

Oczyszczoną , umytą  kapustę bez głąba  i nerwów  poszatkować. Dodać łyżkę oleju i trochę wody, dusić 20minut, odparować i zmielić za pomocą blendera . Następnie dodać przesianą mąkę, opłukane koryntki, grubo zmielone orzechy laskowe uprzednio uprażone, żółtko i stopione masło. Dokładnie wymieszać ,doprawić solą i pieprzem. Za pomocą dwóch łyżek formować podłużne kluski i  kłaść  na wrzącą, osoloną  wodę. Kiedy wypłyną ,wyjąć łyżką cedzakową i podawać.

Kluski są delikatne, lekko słodkie. Podaję polane masłem. Doskonałe do cielęciny i drobiu.

 

Krusztadki z białą kapustą.

Kapusta biała.

Składniki.

25dag mąki

15dag masła

2 żółtka

Sól

50dag kapusty

1 cebula

10szt.pomidorków cherry suszonych

1 łyżka smalcu

Sól, pieprz do smaku.

Składniki ciasta szybko zagnieść i odstawić na 30minut do lodówki.

Kapustę bez głąba i nerwów drobno poszatkować, dodać  łyżkę smalcu , skropić wodą, zagotować pod przykryciem , odkryć i gotować 15 minut.

Dodać  posiekaną ,przesmażoną cebulę i pokrojone pomidorki. Doprawić do smaku.  Jeszcze chwilę  gotować.

Kapustę odcedzić z nadmiaru soków.

Ciastem wyłożyć foremki do babeczek. Wykroić krążki na wierzch.

Babeczki lekko podpiec, napełnić farszem, przykryć krążkiem , ozdobić. U mnie serduszka z papryką.

Piec w temp.200stop.około 15 minut, aż się zrumienią.

Podawać do czystego barszczu, bulionu lub przystawkę.

 

Drożdżowe racuszki z kapusty białej.

Kapusta biała.

Składniki.

40dag kapusty białej

1 łyżka oleju

1 łyżka przecieru pomidorowego

2 łyżki mleka

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

12,5dag mąki

2dag drożdży

½ łyżeczki cukru

1 jajko

125ml mleka

Kapustę bez głąba i nerwów poszatkować drobno i udusić na oleju z mlekiem i przecierem pomidorowym. Odparować, przecedzić i zmielić. Wykorzystuję blender. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Przygotować zaczyn z drożdży, cukru, 3 łyżek mleka i 2 łyżek mąki. Kiedy podrośnie  dobrze wyrobić  łyżką z resztą mąki, mlekiem lekko podgrzanym ,  żółtkiem i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto dobrze wymieszać z kapustą i delikatnie z ubitą pianą z białka.

Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju ,z obu stron, aż się zrumienią.

Podawać ze śmietaną jako danie obiadowe lub inne.

 

Kapusta biała  w kruchym cieście.

Kapusta biała.

Składniki.

30 dag mąki

15 dag masła

2 żółtka

2 łyżki śmietany 18%

Sól

80dag kapusty

1 łyżka smalcu

5 prawdziwków suszonych

1-2 cebule

1 łyżka bułki tartej

1 łyżka kminku

Sól, pieprz

Zagnieść  ciasto i do lodówki na 1h.

Oczyszczoną kapustę poszatkować  i ugotować z tłuszczem i 2 łyżkami wody.

Dodać ugotowane i posiekane grzyby oraz przesmażoną, posiekaną cebulę i trochę kminku.  Całość dusić kilka minut, doprawić do smaku.

Ciasto wyjęte z lodówki podzielić stosunku 1:2 .  Rozwałkować na 2 krążki , jeden większy.

Większym wyłożyć dno  i boki małej tortownicy. Nałożyć nadzienie i nakryć drugim krążkiem. Ozdobić i posypać  ziarenkami kminku.

Piec w temp.200stop.około 30minut.

Podawać  jako gorącą przystawkę.

Kapusta to warzywo na każdy dzień, niedrogie, łatwe do przyrządzenia i bogate w witaminy.

 

PS. Zdjęcie główne - gołąbki na okrągło z fetą link - https://www.doradcasmaku.pl/przepis/295852/golabki-na-okraglo-z-feta.html

 

Christopher 2014.09.25

 

 

 

prymat