Kapusta biała

Opublikowano: 24.10.2014
Autor: migotka28
Kapusta biała
Kapusta biała - królowa moich surówek

Wczoraj zdążyłam przed przymrozkiem i zebrałam ostatnie warzywa. Jeszcze zamieszczę kilka wpisów ale na razie pichcę i zbieram przepisy. Z warzywniaka zebrałam kapustę,  marchew, selery, pory, ziemniaki i czerwone buraki a także pęczek młodego szczawiu i szpinaku i trochę pomidorków. Mam też jeszcze kilka dużych cukinii i pół wiaderka malutkich. Gdyby nie przymrozek to rosły by pewnie do grudnia:) Sezon warzywny u mnie już zamknięty. Teraz będę korzystać z przygotowanych przetworów i mrożonek. Marchew ,buraki i selery zasypane piaskiem. Ziemniaki skryte we worku. Pory i kapusta leżą w chłodnym miejscu.  Na polu zostało tylko troszkę jarmużu z którym muszę się rozprawić zanim mężuś przygotuje pole do zimowego snu. Szkoda mi tylko pieknej i oblepionej kwiatami nasturcji no ale w przyszłym sezonie znowu ja posieję.

Kapusta biała

 

Kapusta biała

To już ostanie wieści z mojego warzywniaka a dzisiaj kilka słów o kapuście białej. Warzywko to najczęściej wykorzystuję do surówek i bigosu a także uwielbianych przez moją rodzinką gołąbków. Oczywiście kapustkę też kiszę, 30 kg już kisi się od trzech dni.

Kilka słów o kapuście:

Kapusta - wartości odżywcze
Nawet osoby z nadwyrężoną wątrobą mogą jeść kapustę. Jest niskokaloryczna - 100 g ma zaledwie 40 kcal. Witaminy C tyle w niej, co w cytrynie (30-36 mg w 100 g, a głąb ma jeszcze więcej). Komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. W kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. Ale jej największe skarby to wapń, magnez, potas. Żelaza oraz kwasu foliowego najwięcej jest w zewnętrznych, zielonych liściach. Nie wyrzucajmy ich. Można je siekać i dodawać do zup lub surówek.
Sok z kapusty do picia i okładania
Szczególne właściwości lecznicze ma sok z kapusty. Picie go wzmacnia odporność, pomaga na anemię i obrzęki spowodowane nadmiernym zatrzymywaniem płynów w organizmie. Po trzech tygodniach codziennej szklanki soku te ostatnie znikają bez śladu. Kapuściany sok to także uznawane nawet przez medycynę lekarstwo na wrzody żołądka. W ludowej praktyce stosuje się okłady z soku lub liści na bóle reumatyczne i neuralgiczne oraz przy leczeniu ranek i wrzodów. Coraz głośniej mówi się o właściwościach przeciwnowotworowych kapusty - obecne w niej związki chemiczne (indole) pomagają w profilaktyce raka o podłożu hormonalnym: jajników, piersi, prostaty i jąder.(źródło:poradnikzdrowie.pl)

Zapraszam na moje kapustne przepisy:

Młoda kapusta z grzybami

składniki:

2 kg kapusty białej
0,5 kg podgrzybków
0,5 kg cienkiej chudej kiełbasy
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
1 l wody lub bulionu
3 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
sól
pieprz
2 liście laurowe
1 pęczek włoszczyzny (natka pietruszki, liście selera i pora)

Kapustę poszatkować, grzyby drobno pokroić. Wszystko wrzucić do garnka i zalać wodą lub bulionem. Dodać listek laurowy oraz posiekaną włoszczyznę (kilka gałązek pietruszki, 2 gałązki selera i 1 liść pora). Zagotować, w między czasie przemieszać aby kapusta zmniejszyła swoją objętość. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i dusić ok 40 minut aż kapustka i grzyby będą miękie, od czasu do czasu przemieszać. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i przysmażyć. Na koniec do kiełbasy dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zawartość patelni dodać do kapusty, jeszcze chwilę gotować, często mieszając.

Kapusta biała

Surówka z kapusty i marchewki z koperkiem

składniki:

1/2 główki dużej kapusty białej lub jedna mniejsza
4-5 marchewek
pęczek koperku
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu

Kapustę drobno poszatkować. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek drobno posiekać. Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurt oraz majonez. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Majonezu i jogurtu dałam nie za dużo, aby tylko połączyły składniki.

Kapusta biała

Makaron chow mein z kurczakiem i grzybkami mun

składniki:

200 g makaronu chow mein
500 g piersi z kurczaka
2 garście grzybków mun
4 ząbki czosnku
6 łyżek sosu sojowego
150 g białej kapusty
olej do smażenia

Grzybki mun przygotować według instrukcji na opakowaniu (namoczyć w goracej wodzie a następnie gotowć 10 minut, osączyć) i pokroić na mniejsze kawałki lub paseczki. Makaron chow mein też przygotować według instrukcji na opakowaniu ( zalać wrzątkiem, odstawic na 5 minut i osączyć). Kapustę poszatkować. Pierś kurczaka pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, pokrojone grzybki mun i posiekaną kapustę. Dodać sos sojowy i dusić wszystko aż kapusta lekko zmięknie ale pozostanie chrupiąca. Potem dodać osączony makaron, wszystko wymieszać i można nakładac na talerze.

Kapusta biała

Surówka z białej kapusty z kukurydzą

składniki:

1 mała główka białej kapusty
1 puszka kukurydzy
1 pęczek natki pietruszki
pieprz czarny
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżki jogurtu

Kapustkę drobno poszatkować. Kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do kapusty. Natkę pietruszki drobno posiekać i również dodać do kapusty. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie wymieszać z majonezem i jogurtem. Do smaku doprawić niewielka ilościa świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Pyszny i prosty dodatek do mięska.

Kapusta biała

 

 

prymat