Kapuśniaczki

Nadzienie:
- 350g kapusty kiszonej
- 5 średnich pieczarek
- duża cebula
- sól, pieprz
- kminek mielony
Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce, niezbyt drobno. Cebulę obieramy i szatkujemy. Zarówno pieczarki, jak i cebulę podsmażamy na oleju na patelni. Kapustę drobno kroimy i dodajemy do pieczarek i cebuli. Chwilkę smażymy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Gdy kapusta będzie już mięciutka, wtedy doprawiamy ją do smaku i odstawiamy do wystudzenia.
Składniki na ciasto:
- ok 500-600 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 20g drożdży
- jajko
- 2 żółtka
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 3 łyżki masła- rozpuścić
W ciepłym mleku wymieszanym z wodą rozpuszczamy drożdże i cukier.
Do miski wsypujemy ok 400g mąki, sól, wbijamy jajko, dodajemy żółtka, masło i wlewamy drożdże. Zagniatamy ciasto, dosypując resztę mąki. Ciasto zagniatamy około 5 minut a następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie to dzielimy je na ok 6-8 części.
Każdą wałkujemy na podłużny placuszek. Jeden jego bok nacinamy ostrym nożem. Na środku placuszka układamy nadzienie i zawijamy na nie bok (ten nienacięty), a następnie drugi, z paseczkami ciasta.
Bułeczki możemy formować także według własnego zamysłu- w trójkąty, pierożki czy okrągłe.
Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 35 minut do napuszenia.
Smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem.
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy kapuśniaczki około 25-30 minut.
Smacznego!