Kapary - smakowite drobiazgi

Opublikowano: 03.06.2014
Autor: Doradca Smaku
Kapary - smakowite drobiazgi
Niepozorne a kryją w sobie zdecydowany, mocny smak! Małe zielone pączki. Marynowane w oleju, occie lub zalewie solnej. Mało kto wie, że są bliskimi kuzynami kapusty. Kapary – znane od tysiącleci, niegdyś popularne na stołach polskiej szlachty, dzisiaj znowu zdobywają rodzime podniebienia.

O kaparach krąży sporo mitów: jedni kochają je za intensywny smak, inni krytykują, we Włoszech uważane są za afrodyzjak, w Biblii są synonimem przemijania. Kwiat kapara kwitnie niecały dzień. Tego samego dnia powstaje owoc, który zbierany jest ręcznie.

Do Europy kapary trafiły z Azji. Bardzo szybko zdobyły serca i stoły mieszkańców basenu Morza Śródziemnego stając się obok oliwek i rukoli sztandarowym dodatkiem w tamtejszej kuchni.

Smak mają wyjątkowy. Przypomina on mieszkankę chrzanu, pieprzu i gorczycy. W kuchni stosujemy je jednak oszczędnie. Wystarczy zaledwie kilka sztuk by nadać charakteru sałatce, urozmaicić smak pizzy lub spaghetti. We Francji sos kaparowy dodawany jest do dań z ryb, owoców morza i mięsa. Pasują do czosnku, bazylii, oregano i czarnych oliwek. Pamiętajmy by dodawać je do potraw pod koniec przygotowania potrawy. Duszone zbyt długo w wysokiej temperaturze tracą swój wyjątkowy smak.

prymat