Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kanie na trzy sposoby

Kania, w moim rejonie zwana Sową pojawia się od czerwca do listopada, rośnie na skraju lasu, przy drogach leśnych, w zaroślach, na wrzosowiskach, zrębach, polanach, w parkach, na łąkach i pastwiskach najczęściej pojedynczo lub po kilka sztuk.

Kanie na trzy sposoby
Kania pojawia się w Polsce od czerwca do listopada, rośnie na skraju lasu, przy drogach leśnych, w zaroślach, na wrzosowiskach, zrębach, polanach, w parkach, na łąkach i pastwiskach najczęściej pojedynczo lub po kilka sztuk.
Ja moje kanie, a właściwie "Sowy" bo tak w moim rejonie Wielkopolski mówi się na te grzyby zbierałam na polu jadąc nad jezioro Bytyń. Jest to bardzo smaczny grzyb jadalny, do spożycia nadają się kapelusze i ogonki, (ogonki suszę, mielę, a potem mam doskonały naturalny dodatek do sosów), Kania szczególnie nadaje się do smażenia, w postaci panierowanej jak kotlety schabowe. Do tej formy przygotowywania byłam przyzwyczajona do tej pory.
Kanie jak schabowe:
Składniki:

  • 4 szt kanie,
  • 3 szt jajka,
  • 10 łyżek bułki tartej,
  • do smaku sól i pieprz,
  • 8 łyżek oleju do smażenia

Czyścimy kanie, ścinamy lekko czubki, odcinamy nóżki (wykorzystamy je w inny sposób). Jednocześnie rozbijamy trzepaczką 3 jajka. Maczamy w jajku dokładnie każdy kapelusz kani. Bułkę tartą przesypujemy na duży płaski talerz, Panierujemy w niej dokładnie grzyby z obu stron. Smażymy każdy kapelusz osobno na wrzącym oleju z obu stron. Odsączamy je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Doprawiamy je solą i pieprzem. Układamy na talerzach, podajemy z chlebem.
Kanie na trzy sposoby

Ale mieliśmy duże ilości grzybów więc smażone kanie zamarynowałam, wierzcie mi są rewelacyjne w smaku.
Marynowane smażone kanie:
Kanie na trzy sposoby

SKŁADNIKI: 

  • 15 kani
  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżeczki przyprawy do dań Kucharek
  • 1 szklanka oleju
  • bułka tarta do panierowania
  • marynata:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE:

Jajka wymieszać z mlekiem i 1 łyżeczką przyprawy do dań, drugą łyżeczkę przyprawy wsypać do bułki tartej w której będziemy panierować kanie. Oczyszczone grzyby maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej, smażymy je na rumiano z obu stron na oleju, większe kanie kroimy na ćwiartki i wkładamy do 3 litrowych słoi. Przygotowujemy marynatę w proporcji 1 szklanka octu 10%, 5 szklanek wody i wlewamy do garnka, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, doprawiamy 1 łyżeczką soli i 2 łyżeczkami cukru, dodajemy 5 ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe i zagotowujemy mieszankę, gotujemy jeszcze około 2 minuty. Wrzącą marynatą zalewamy kanie w słojach wraz z cebulą i zielem, nie wkładamy tylko liścia laurowego, dokładnie zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem, niech tak stoją do ostygnięcia. Można je przechowywać w lodówce jak i w jakimś chłodnym miejscu.

 Można też wykorzystać spodnią strukturę tego grzyba, które po odwróceniu i pokrojeniu do złudzenia przypominaja flaki.

Powstała więc zupa grzybowa a'la flaczki


  • 6 szyjek kurzych
  • 1 wędzona kość od karkówki
  • 1 marchew
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 7 kapeluszy kani
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka chilli
  • 1 łyżka przyprawy do flaków Kotany
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 1 łyżka śmietany do zup
  • 1 łyżka margaryny
    PRZYGOTOWANIE:

    Kości i szyjki kurze zalewamy 2 litrami wody, dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy, gdy pojawią się szumowiny na powierzchni usuwamy je. Gotujemy je 20 minut. W między czasie ścieramy na tarce jarzynowej marchewkę i seler. Do zupy dodajemy wszystkie przyprawy. Umyte kanie kroimy w paski, a cebulę w kostkę, podsmażamy to na łyżce margaryny, następnie wraz z tartymi warzywami dodajemy do zupy i gotujemy 15 minut. Do zupy na sam koniec dodajemy łyżkę śmietany do zupy i mieszamy. Zupę rozlewamy do miseczek i dekorujemy listkiem pietruszki.

    Kanie na trzy sposoby



Martinezek 03.10.2011 21:18
muszę spróbować zupy z kanią... szczerze nigdy nie jadłam , tylko smażone. a Ciekawi mnie czy są twardawe i jak pachną w zupie ..
Monika111 03.10.2011 09:30
Ja tez przyzwyczajona jestem do panierowanych kani a\'la schabowe. Przyznam,że o zupie słyszę pierwszy raz i bardzo mnie zaciekawił przepis......jak i marynowane kanie zresztą :) Aż szkoda,że u nas w lesie sowy nie rosną....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak