Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Joconde cake, czyli pomysł na Tiramisu.

Uwielbiam Tiramisu w każdej postaci, chcąc skorzystać z " szybkiej " i gotowej wersji zakupiłam gotową mieszankę do przygotowania tego pysznego Włoskiego deseru. Długo zastanawiałam się jak podać mój miłosny deser, bowiem z Włoskiego Tiramisu to ocknij się i poderwij mnie, i zrobiłam go jako Joconde cake .

Joconde cake to deser schowany w ozdobionym biszkopcie. Można o nim przeczytać więcej na zagranicznych stronach. By stworzyć taki deser potrzebujemy :

 

Ciasto ciemne:

100g margaryny

2 łyżeczki kakao

3/4 szklanki mąki

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

2 białka

0,5 szklanki cukru

 

Ciasto jasne:

3 jajka

1 szklanka mąki

2 lyżki mąki ziemniaczanej

0,5 szklanki cukru

1 laska wanilii

 

Pomysł na Tiramisu z sosem o smaku amaretto

250 ml śmietany kremówki

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

150 ml wody ciepłej

180g okrągłych biszkoptów

kakao

polewa czekoladowa

ziarenka kawy


Joconde cake, czyli pomysł na Tiramisu.

Margarynę miksujemy z cukrem na puch, następnie dodajemy białka. Mąki przesiewamy z kakao i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do szprycy, a następnie wyciskamy szlaczek na papierze do pieczenia. Papier przekładamy na blachę, a następnie schładzamy ok 15-30 min. w lodówce.

Joconde cake, czyli pomysł na Tiramisu.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier oraz wanilię. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy na blachę z ciemnym ciastem i delikatnie rozprowadzamy. Pieczemy ok 15 min. w 180'C.Po upieczeniu ciasto szybko ściągamy z papieru do pieczenia i kroimy na mniejsze kawałki. U mnie wyszło 8 kawałków.


Joconde cake, czyli pomysł na Tiramisu.

Każdy kawałek jeszcze ciepły zwijamy, tak by boki ciasta przylegały do siebie, a następnie wkładamy, np. do szklanki i pozostawiamy na ok. 60 min. 

 

Joconde cake, czyli pomysł na Tiramisu.

Do miseczki wsypujemy kawę oraz mniejszą saszetkę "Pomysł na Tiramisu z sosem o smaku amaretto" i zalewamy wodą, dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę z większą saszetką "Pomysł na Tiramisu z sosem o smaku amaretto" ubijamy na sztywno. Biszkopty maczamy w sosie a następnie układamy warstwami w naszej "tubie". Na spód "tuby" wkładamy biszkopta, a na wierzch biszkopta w sosie, następnie dwie łyżki kremu Tiramisu i ponownie biszkopt namaczany w sosie i jeszcze raz dajemy dwie łyżki kremu Tiramisu. Na wierzch układamy biszkopt namaczany w sosie.

 

Joconde cake, czyli pomysł na Tiramisu.

Całość zawijamy w folię spożywczą, tak by nasze "tuby" się nie rozeszły i schładzamy ok 30 min. Po tym czasie posypujemy kakao oraz przyozdabiamy kleksem pozostałego kremu Tiramisu. Dodajemy kawałek czekolady, ziarnka kawy oraz możemy dorobić "uszko" zrobione z polewy czekoladowej.

 

Joconde cake, czyli pomysł na Tiramisu.

 

SMACZNEGO !!

:))

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/220530/joconde-cake-czyli-pomysl-na-tiramisu-.html


 

agnieszka137 16.04.2012 00:01
Uwielbiam tiramisu, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam :)
Iwusia 15.04.2012 13:18
Polecam, bo bardzo smaczne :)
caralajna 15.04.2012 07:01
Super ciacho! nie spotkałam się z tym deserem do tej pory, koniecznie muszę wypróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak