Jesienne owoce schowane pod pierzynką

Opublikowano: 23.11.2012
Autor: Cukiereczek13
Jesienne owoce schowane pod pierzynką
Jesienią stawiam na proste desery z owocami - przede wszystkim jesiennymi. Wystarczy przygotować odpowiednią kruszonkę i owoce zapiec. Tak podane owoce wspaniale osłodzą codzienny obiad.

Wczesną jesienią wykorzystuje oczywiście śliwki. Przede wszytskim robię z nich powidła, ale jak się okazało śliwki sprawdziły się również pod kruszonką jako deser. Deser smakuje świetnie zarówno na zimno i na ciepło. 

Jesienne owoce schowane pod pierzynką

 

Śliwki zapiekane pod cynamonową kruszonką z płatków owsianych

 

Jesienne owoce schowane pod pierzynką


Szybki i pyszny deser - idealny dla wielbicieli śliwek.

SKŁADNIKI:

śliwki węgierki 1 kg,

5 łyżek cukru,

3 łyżki mąki,

3/4 łyżeczki cynamonu,

1/4 łyżeczki imbiru,

KRUSZONKA:

mąka 60 g,

cukier 90 g,

płatki owsiane 75 g,

zimne masło 70 g,

1 łyżeczka cynamonu

 

PRZYGOTOWANIE:

Formę smarujemy masłem. Śliwki myjemy i kroimy na cztery części, usuwamy pestkę. Do miski wkładamy cukier, mąkę, cynamon i imbir i mieszamy. Do miski przekładamy śliwki i je obtaczamy. Następnie przekładamy je do naczynia do zapiekania. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę. Wszystko wkładamy do miski i rozcieramy między palcami, aż powstaną niewielkie grudki. Śliwki posypujemy dokładnie kruszonką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Śliwki pieczemy około 40 minut, do momentu aż kruszonka się zarumieni i owoce zmiękną (śliwki będą bulgotały). Przed podaniem odrobinę wystudzić, smacznego :)


Dla wielbicieli jabłek, których dostatek mamy całą jesienią również proponuję jabłka zapiekane pod kruszonką - bardziej typową kruszonką.

 

Jabłka zapiekane pod kruszonką

 

Jesienne owoce schowane pod pierzynką


Soczyste jabłka skryte pod chrupiącą kruszonką czyli smaczny i pachnący deser dla dzieci i dorosłych.


SKŁADNIKI:

1,5 kg jabłek,

3 łyżki rodzynek,

3 łyżki rumu,

1 łyżeczka cynamonu,

90 g masła,

125 g mąki,

80 g cukru brązowego,

szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotowujemy rodzynki. Wkładamy je do miseczki i zalewamy rumem - odstawiamy do momentu pokrojenia jabłek. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę - mąkę łączymy z brązowym cukrem i szczyptą soli, dodajemy pokrojone w kostkę masło i zagniatamy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy je na ćwiartki. Z każdej ćwiartki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją na cztery mniejsze cząstki. Naczynie żaroodporne smarujemy grubo masłem. Układamy w nim pokrojone jabłka. Po ułożeniu wszystkich jabłek posypujemy je rodzynkami odsączonymi z alkoholu i cynamonem. Całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na około 45 minut tzn. do momentu aż kruszonka się zapiecze na złoty kolor. Smacznego ;)

 

Takie desery są o tyle fajne, że możemy zajadać się obiadem, a owoce wstawić do piekarnika. I już po obiedzie możemy się nimi delektować - bez straty zbędnego czasu. A nasz dom wypełni się znakomitymi zapachami, polecam :)

prymat