Wczesną jesienią wykorzystuje oczywiście śliwki. Przede wszytskim robię z nich powidła, ale jak się okazało śliwki sprawdziły się również pod kruszonką jako deser. Deser smakuje świetnie zarówno na zimno i na ciepło.
Śliwki zapiekane pod cynamonową kruszonką z płatków owsianych
Szybki i pyszny deser - idealny dla wielbicieli śliwek.
SKŁADNIKI:
śliwki węgierki 1 kg,
5 łyżek cukru,
3 łyżki mąki,
3/4 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki imbiru,
KRUSZONKA:
mąka 60 g,
cukier 90 g,
płatki owsiane 75 g,
zimne masło 70 g,
1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Formę smarujemy masłem. Śliwki myjemy i kroimy na cztery części, usuwamy pestkę. Do miski wkładamy cukier, mąkę, cynamon i imbir i mieszamy. Do miski przekładamy śliwki i je obtaczamy. Następnie przekładamy je do naczynia do zapiekania. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę. Wszystko wkładamy do miski i rozcieramy między palcami, aż powstaną niewielkie grudki. Śliwki posypujemy dokładnie kruszonką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Śliwki pieczemy około 40 minut, do momentu aż kruszonka się zarumieni i owoce zmiękną (śliwki będą bulgotały). Przed podaniem odrobinę wystudzić, smacznego :)
Dla wielbicieli jabłek, których dostatek mamy całą jesienią również proponuję jabłka zapiekane pod kruszonką - bardziej typową kruszonką.
Jabłka zapiekane pod kruszonką
Soczyste jabłka skryte pod chrupiącą kruszonką czyli smaczny i pachnący deser dla dzieci i dorosłych.
SKŁADNIKI:
1,5 kg jabłek,
3 łyżki rodzynek,
3 łyżki rumu,
1 łyżeczka cynamonu,
90 g masła,
125 g mąki,
80 g cukru brązowego,
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotowujemy rodzynki. Wkładamy je do miseczki i zalewamy rumem - odstawiamy do momentu pokrojenia jabłek. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę - mąkę łączymy z brązowym cukrem i szczyptą soli, dodajemy pokrojone w kostkę masło i zagniatamy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy je na ćwiartki. Z każdej ćwiartki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją na cztery mniejsze cząstki. Naczynie żaroodporne smarujemy grubo masłem. Układamy w nim pokrojone jabłka. Po ułożeniu wszystkich jabłek posypujemy je rodzynkami odsączonymi z alkoholu i cynamonem. Całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na około 45 minut tzn. do momentu aż kruszonka się zapiecze na złoty kolor. Smacznego ;)
Takie desery są o tyle fajne, że możemy zajadać się obiadem, a owoce wstawić do piekarnika. I już po obiedzie możemy się nimi delektować - bez straty zbędnego czasu. A nasz dom wypełni się znakomitymi zapachami, polecam :)