Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienne dary lasu - gąski

Moje rodzinne strony obfitują dużą ilością grzybów. Jak to jesienią, wspólnie z rodziną zbieramy w lesie szare i zielone gąski. Przedstawiam mój pomysł na zupę z gąsek.

Gąski są to bardzo popularne w moich stronach grzyby, które można spotkać jesienią. Jeżeli pogoda dopisuje to można je zbierać aż do początku grudnia. Są pyszne, ale dokładne obranie  i wyczyszczenie ich to nie lada wyzwanie, bowiem gąski rosną w piasku.

Moja mama zwykle z gąsek gotuje barszcz. Przyrządziłam podobną zupę tyle, że z dodatkiem pomidorów:

Zupa krem z gąsek

Jesienne dary lasu - gąski

SKŁADNIKI:

  • gąski 250g,
  • 1 cebula,
  • 1 pomidor,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • 750 ml bulionu,
  • liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło 2 łyżki,
  • jogurt naturalny do podania

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia i umycia grzybów. Gąski są strasznie zapiaszczone. Następnie większe z nich kroimy na mniejsze części, zaś te małe pozostawiamy całe. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy gąski, czosnek i cebulę. Dusimy pod przykryciem około 10 minut co jakiś czas mieszając.

Jesienne dary lasu - gąski

W między czasie przygotowujemy bulion. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dodajemy ziemniaki, ziele angielskie i liścia laurowego.

Jesienne dary lasu - gąski

Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy.około 20 minut na wolnym ogniu aż do miękkości ziemniaków.

Jesienne dary lasu - gąski

Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i usuwamy nasiona. Kroimy go w kostkę i dodajemy do zupy. Zupę gotujemy jeszcze 5 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy ziela angielskie i liścia laurowego i zupę miksujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Jesienne dary lasu - gąski

Podajemy z kleksem gęstego jogurtu naturalnego. Smacznego :) 

Jesienne dary lasu - gąski

Jeżeli nie mamy blendera albo chcemy delektować się całymi kawałkami grzybów to zupy nie musimy miksować. Zupa tak pdoana wygląda również efektownie:

Jesienne dary lasu - gąski

 

Dodam, że w moim domu tardycją jest wspólne grzybobranie. Po udanym zbiorze wspólnie siadamy i obieramy grzyby. Przygotowujemy z nich zupy, sosy, pierogi, marynaty suszymy i mrozimy. Warto zimą upichcić z nich coś dobrego :)

Oto zdjęcia z tegorocznego grzybobrania, co prawda nie gąsek, ale innych darów lasu:

Jesienne dary lasu - gąski

Jesienne dary lasu - gąski

Jesienne dary lasu - gąski

 

Zachęcam wszystkich do przygotowywania potraw z grzybów.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak