Jedna kropla w wielkim oceanie

Opublikowano: 09.02.2014
Autor: Kamil
Jedna kropla w wielkim oceanie
Kilka słów o nożach japońskich

Dziś zgodnie z obietnicą kilka słów nożach Japońskich. Temat bardzo rozległy, traktuję go bardziej jako ciekawostkę kulinarną niż praktyczną poradę. Nie czarujmy się porządny zestaw Japońskich noży to wydatek rzędu kilkuset a w skrajnych przypadkach nawet kilkuset złotych. Pamiętajmy jednak że nie są one niezbędne do przygotowania potraw Japońskich.

Bez dalszych wstępów przejdę do sedna sprawy.

Gyuto - jest nożem wielofunkcyjnym, odpowiednik tradycyjnego europejskiego noża szefa kuchni. Nóż jak najbardziej uniwersalny, zarówno do krojenia mięsa, filetowania jak i szatkowania. Gyuto z tradycyjną rękojeścią japońską nazywa się Wa-Gyuto.

 Jedna kropla w wielkim oceanie

 

Santoku - jest japońskim odpowiednikiem noża szefa kuchni. Jest to również nóż wielofunkcyjny do większości prac kuchennych. Sanoku staje się coraz popularniejszy wśród europejskich kucharzy, szersze ostrze i mniejsze rozmiary sprawiają, że jest bardzo poręczny i wygodny w pracy.

 Jedna kropla w wielkim oceanie

 

Usuba - jest nóż w stylu zachodnim ostrzony dwustronnie, odpowiednik japońskiego Nakiri który z wyglądu przypomina mały tasak, jednakże w przeciwieństwie do tasaka posiada bardzo cienkie ostrze które sprawia, że jest to idealny nóż do siekania i krojenia warzyw.

 Jedna kropla w wielkim oceanie

 

Sujihiki - jest to nóz w stylu zachodnim, odpowiednik tradycyjnej japońskiej Yanagiby. Długie i wąskie ostrze jest idealne do krojenia, plastrowania i filetowania.

 Jedna kropla w wielkim oceanie

 

Nóż uniwersalny - jest to mniejszy nóż i jak sama nazwa wskazuje wykorzystywany do większości prac kuchennych.

 Jedna kropla w wielkim oceanie

 

Yanagiba jest to podstawowy nóż mistrzów sushi. Długie, wąskie ostrze jest tradycyjnie ostrzone jednostronnie i idealne do krojenia oraz plastrowania. Yanagiba jest wykorzystywana głównie do przygotowania sushi i sashimi.

 Jedna kropla w wielkim oceanie

 

Nakiri jest typowym japońskim nożem, który z wyglądu przypomina mały tasak, jednakże w przeciwieństwie do tasaka posiada bardzo cienkie ostrze które sprawia, że jest to idealny nóż do siekania i krojenia warzyw.

 Jedna kropla w wielkim oceanie

 

Deba w odróżnieniu od innych noży japońskich ma grube i ciężkie ostrze. Deba najlepiej nadaje się do wszelkiego rodzaju cięższych prac, jak oprawianie ryb, odcinanie łbów, ogonów i filetowania.

 Jedna kropla w wielkim oceanie




Noże przedstawione na zdjęciach pochodzą z internetu, nie chciałem skupiać się na jakiejś konkretnej firmie, gdyby ktoś miał ochotę podyskutować na temat zakupu takich noży to proszę pisać w prywatnej wiadomości.

Pozdrawiam i do zobaczenia.

 

prymat