Jarmuż – niezwykła kapusta.

Opublikowano: 27.07.2012
Autor: caralajna
Jarmuż – niezwykła kapusta.
Znam to warzywo od dziecka, rodzice uprawiali jarmuż na działce. Kiedyś można było dostać go na rynkach czy bazarach.. dziś jakby odchodzi w zapomnienie, co mnie bardzo dziwi, bo to jedno z najbardziej zdrowych warzyw. Choć zawsze lubiłam szpinak, jarmuż smakował mi jeszcze bardziej..

Jarmuż – niezwykła kapusta.

 

Jarmuż  (ang. curly kale) jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze, właściwości przeciwzapalne i przeciwrakowe. Jest bogatym źródłem beta-karotenu, witaminy K, C, E, witaminy z grupy B, luteiny, chlorofilu i wiele innych, nie będę przynudzać informacjami z encyklopedii..

 

Jego ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego. Uprawa jarmużu nie jest kłopotliwa. Ma on małe wymagania glebowo-klimatyczne. Nasiona bez problemu można dostać w sklepach ogrodniczych. Jest wiele odmian, również ozdobnych o fioletowych a nawet białych liściach. Zaletą jeż także niezwykła siła tego warzywa.. nie tylko długo można go przechowywać w lodówce, ale też jest zielony długo późną jesienią. Zielone liście nawet po przymrozkach smakują wyśmienicie (trochę jak brukselka).

Także jak ktoś ma kawałek ziemi polecam zasadzić parę sztuk..

 


Jarmuż – niezwykła kapusta. 

W Japonii (Aojiru) jest cenionym popularnym suplementem diety w postaci proszku lub soku ze świeżych liści..

 


 




W południowo-wschodniej Afryce, gotuje się go z mlekiem kokosowym i orzeszkami ziemnymi, a podaje się z ugotowanym ryżem lub kaszą kukurydzianą.


 


Jarmuż – niezwykła kapusta.Przygotowuje się go najczęściej jak szpinak, czyli po oczyszczeniu kroi i gotuje w małej ilości wody z przyprawami (sól, pieprz i inne wg uznania), ze śmietanką albo posypany parmezanem.

 

 

 

 

 

Jarmuż – niezwykła kapusta.

Doskonale komponuje się z jajkiem. Przepis na omlet z jarmużem dostępny jest TU








Ja polecam zupę jarmużową, którą można przyrządzić na wiele sposobów.

Mój ulubiony przepis:


Jarmuż – niezwykła kapusta. 

Składniki: włoszczyzna, liście jarmużu (około 20 średnich), ogórki kwaszone (2 średnie sztuki), śmietana kwaśna do zup (3 łyżki), woda (1 litr), ziemniaki (3 średnie sztuki), przyprawy (sól, pieprz, świeży majeranek, macieżanka piskowa).

Przygotowanie: Włoszczyznę ugotować w wodzie z ziemniakami, solą i pieprzem (lub kostką rosołową jeśli ktoś woli). W wywarze pozostawić jasne warzywa: korzeń selera, pietruszki, por i ziemniaki. Liście jarmużu dokładnie umyć i odciąć grubą łodyżkę. Pokroić w paski i wrzucić do zupy. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce i dodać razem z liśćmi. Gotować 5 minut. Dodać świeże zioła i śmietankę, a następnie dokładnie zmiksować blenderem. Zupa jest gotowa do podania.



S m a c z n e g o  :)

 

 

prymat