Święto to obchodzi się w wielu krajach na świecie, wypada ono tylko raz w roku, więc jest to dzień wyjątkowy, kiedy to panowie składają kobietom życzenia i ofiarują kwiaty lub drobne podarunki.
W takie święto goście się nie zapowiadają, tylko "wpadają" bez uprzedzenia, więc warto się na tą chwilę przygotować i zrobić jakieś ciasto, by umilić wszystkim świętowanie.
Na tą okazję pasują zarówno ciasta pieczone, jak i te niewymagające pieczenia, z kremem lub bez, wszystko zależy od czasu, jaki chcemy poświęcić na przygotowanie i od tego na jaki rodzaj ciasta mamy ochotę - każde będzie dobre.
P.S. Nie zapomnijcie, że 10 marca swoje święto obchodzą mężczyźni ;)
Najlepsze ciasta na Dzień Kobiet i nie tylko:
Mini torciki z kremem limonkowym
Składniki (na 4 sztuki):
Biszkopt:
- 3 jajka
- 1 płaska łyżka cukru
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 wafelek o smaku czekoladowym
- 150 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka świeżo otartej skórki z limonki
- 2 łyżki soku z limonki
- 60 g białej czekolady
- 6 łyżek śmietanki 30%
- 1 wafelek o smaku czekoladowym
- 4 plasterki limonki

- 500 g półtłustego twarogu
- 250 g malin
- 2 opakowania galaretki malinowej
- 2 szklanki wrzątku
- 1 szklanka śmietany 30%
- 100 g cukru pudru
- biszkopty do wyłożenia formy
Dekoracja:
- bita śmietana
- maliny (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Twaróg dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę.
Maliny blendujemy na mus, a następnie przecieramy przez gęste sitko, aby pozbyć się pestek.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia (ale nie do stężenia).
Zmielony twaróg ucieramy z cukrem pudrem, śmietaną i musem malinowym, stopniowo dodajemy wystudzone galaretki.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy biszkoptami. Na nie wylewamy masę serową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i malinami.
Biszkopt:
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- 50 g mielonych orzechów laskowych
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- 1 szklanka pełnotłustego mleka w proszku
- 2 łyżki miodu
- 60 g czekolady mlecznej
- 4 łyżki śmietany 30%
- 20 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka posiekanych orzechów laskowych
- 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 1 małe opakowanie budyniu waniliowego
- 100-150 g pełnoziarnistych herbatników
Polewa:
- 100 ml śmietanki 12%
- 120 g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- (opcjonalnie) wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Masło, cukier i wydrążone ziarenka z wanilii umieszczamy w garnku i podgrzewamy do czasu, aż masło się rozpuści. Następnie dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy, aż całość się połączy, zagotowujemy i ściągamy z ognia.
Dodajemy jajka i ponownie całość mieszamy. Stawiamy ponownie na ogniu i wlewamy budyń rozprowadzony w 100 ml mleka. Zagotowujemy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, a na dnie układamy warstwę herbatników, na nie wylewamy połowę przygotowanej masy serowej, wyrównujemy i powtarzamy czynność, wierzch wykładamy herbatnikami.
Składniki polewy zagotowujemy, po czym przelewamy na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość schładzamy w lodówce przez minimum 8 godzin.