Jak upiec biszkopt idealny?

Opublikowano: 16.05.2011
Autor: anemon
Jak upiec biszkopt idealny?
Wiele osób zastanawia się, co upiec okazji pierwszych urodzin swojego dziecka tak, aby maluch mógł też to jeść. Ja proponuję upiec biszkopt, ale taki prawdziwy tylko z mąki, jajek i cukru. Bez nawet szczypty proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, octu(!) czy innych sztucznych dodatków. Ciasto biszkoptowe jest delikatne, pulchne i łatwo strawne. Ponieważ w trakcie przygotowywania ciasta wtłacza się dużo powietrza dodawanie środków spulchniających nie jest potrzebne. W maju jest wiele różnych okazji, aby upiec tort, popularne imieniny, urodziny, Komunie Święte, Dzień Matki.

Długo szukałam idealnego przepisu na biszkopt, wiele razy próbowałam, zmieniałam, poprawiałam, aż po wielu próbach i modyfikacjach, teraz mam zawsze biszkopt idealny. Może ktoś zechce skorzystać z moich rad i doświadczenia z tym ciastem.

*Najpierw przygotowuję formę, nie zostawiam tego na później, bo ciasto biszkoptowe muszę wstawić do nagrzanego piekarnika natychmiast po zrobieniu. Ono nie może czekać, bo biszkopt opadnie i będzie zakalcowaty.

*Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boków nie smaruję masłem, ani nie obsypuję bułką tartą.

*Mąkę i ewentualnie kakao przesiewam przez gęste sito, aby nie było w niej zanieczyszczeń i aby ją dobrze napowietrzyć.

*Jajka muszą być bardzo świeże i dość duże, zawsze je myję i osuszam.

*Ubijam pianę z białek ręcznie lub mikserem na najwolniejszych obrotach.

*Biszkopt piekę w nagrzanym do 165*C piekarniku, na środkowej półce z włączoną dolną i górną grzałką, bez termoobiegu.

*Po wyłączeniu piekarnika lekko uchylam drzwiczki i zostawiam w nim ciasto ok.15 minut do przestygnięcia, następnie odstawiam do całkowitego ostygnięcia.

*Boki oddzielam nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne.

*Biszkopt dzielę na blaty dopiero następnego dnia.

*Gdyby w czasie pieczenia na wierzchu zrobiło się wybrzuszenie, aby się go pozbyć, przewracam tortownicę do góry dnem i zostawiam tak na około 30 minut. Po odwróceniu ciasto ma gładką i płaską powierzchnię.

Trzymając się tych kilku prostych zasad biszkopt mam zawsze udany, pulchny, delikatny i równy jak stół. Teraz wystarczy go tylko nasączyć ponczem, przełożyć smacznym kremem, owocami, a otrzymamy znakomity tort, który podkreśli odświętny charakter każdego spotkania. 

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/128717/biszkopt.html

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/135561/idealny-biszkopt-kakaowy.html

Jak upiec biszkopt idealny?

 

prymat