Jak upiec biszkopt idealny?
Długo szukałam idealnego przepisu na biszkopt, wiele razy próbowałam, zmieniałam, poprawiałam, aż po wielu próbach i modyfikacjach, teraz mam zawsze biszkopt idealny. Może ktoś zechce skorzystać z moich rad i doświadczenia z tym ciastem.
*Najpierw przygotowuję formę, nie zostawiam tego na później, bo ciasto biszkoptowe muszę wstawić do nagrzanego piekarnika natychmiast po zrobieniu. Ono nie może czekać, bo biszkopt opadnie i będzie zakalcowaty.
*Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boków nie smaruję masłem, ani nie obsypuję bułką tartą.
*Mąkę i ewentualnie kakao przesiewam przez gęste sito, aby nie było w niej zanieczyszczeń i aby ją dobrze napowietrzyć.
*Jajka muszą być bardzo świeże i dość duże, zawsze je myję i osuszam.
*Ubijam pianę z białek ręcznie lub mikserem na najwolniejszych obrotach.
*Biszkopt piekę w nagrzanym do 165*C piekarniku, na środkowej półce z włączoną dolną i górną grzałką, bez termoobiegu.
*Po wyłączeniu piekarnika lekko uchylam drzwiczki i zostawiam w nim ciasto ok.15 minut do przestygnięcia, następnie odstawiam do całkowitego ostygnięcia.
*Boki oddzielam nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne.
*Biszkopt dzielę na blaty dopiero następnego dnia.
*Gdyby w czasie pieczenia na wierzchu zrobiło się wybrzuszenie, aby się go pozbyć, przewracam tortownicę do góry dnem i zostawiam tak na około 30 minut. Po odwróceniu ciasto ma gładką i płaską powierzchnię.
Trzymając się tych kilku prostych zasad biszkopt mam zawsze udany, pulchny, delikatny i równy jak stół. Teraz wystarczy go tylko nasączyć ponczem, przełożyć smacznym kremem, owocami, a otrzymamy znakomity tort, który podkreśli odświętny charakter każdego spotkania.
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/128717/biszkopt.html
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/135561/idealny-biszkopt-kakaowy.html