Jak pięknie obrać makrelkę wędzoną :)

Opublikowano: 04.12.2011
Autor: Brigitte
Jak pięknie obrać makrelkę wędzoną :)
Zapraszam osoby, które tak jak ja kiedyś, zanim poznałam Pana z Pomorza, kiepsko radzą sobie z obieraniem ryb ze skórki i wyciąganiu ości :)

Jak pięknie obrać makrelkę wędzoną :)

Oto propozycja podania przerobionej makrelki dla zachęty :)

 

 

Jak pięknie obrać makrelkę wędzoną :)

1. Przygotuj sobie :

- widelec

- duży talerz, na którym będziesz obierać

- talerzyk na ości

- cierpliwość :)

 

 

Jak pięknie obrać makrelkę wędzoną :)

2. Widelcem rozrywamy skórę na grzbiecie, wbijając go w miejsce płetwy i rozcinamy z góry do dołu.

 

 

Jak pięknie obrać makrelkę wędzoną :)

3. Rybkę kładziemy na talerz i zrywamy skórę z jednej połowy.

 

 

Jak pięknie obrać makrelkę wędzoną :)

4. Chwytamy za obraną polówkę całą ręką i delikatnie odrywamy od drugiej połowy.

 

 

Jak pięknie obrać makrelkę wędzoną :)

5. Palcami wyciągamy ości, które podczas patroszenia zostały oderwane od kręgosłupa.

 

 

Jak pięknie obrać makrelkę wędzoną :)

6. Widelcem upewniamy się, że nic nie zostało, przejeżdżając nim prostopadle do układu ości.

 

 

Jak pięknie obrać makrelkę wędzoną :)

7. Wyciągamy z drugiej połowy kręgosłup, łapiąc od strony głowy i delikatnie ciągnąc w górę.

Przy końcu zrywamy ogon.

 

 

Jak pięknie obrać makrelkę wędzoną :)

8. Palcami usuwamy ostre pozostałości po pletwach bocznych, grzbietowych i brzusznych.

 

 

Jak pięknie obrać makrelkę wędzoną :)

9. Po wykonaniu zadań z podpunktów 5 i 6 obracamy rybkę na drugą stronę i ściągamy skórę.

 

 

Jak pięknie obrać makrelkę wędzoną :)

10. Jeszcze raz dokładanie opuszkami sprawdzamy, czy nie ma żadnych pozostałości po ościach.

 

 

Jak pięknie obrać makrelkę wędzoną :)

No i gotowe :)

Jeśli się przyłożysz, to istnieje tylko niewielkie prawdopodobieństwo natrafienia na ość podczas jedzenia.

Mam nadzieję, że komuś pomogłam :)

 

P.S. Zachęcam do zaglądania do wątku z budyniami o wielu smakach :)

prymat