Jak pięknie obrać makrelkę wędzoną :)
Oto propozycja podania przerobionej makrelki dla zachęty :)
1. Przygotuj sobie :
- widelec
- duży talerz, na którym będziesz obierać
- talerzyk na ości
- cierpliwość :)
2. Widelcem rozrywamy skórę na grzbiecie, wbijając go w miejsce płetwy i rozcinamy z góry do dołu.
3. Rybkę kładziemy na talerz i zrywamy skórę z jednej połowy.
4. Chwytamy za obraną polówkę całą ręką i delikatnie odrywamy od drugiej połowy.
5. Palcami wyciągamy ości, które podczas patroszenia zostały oderwane od kręgosłupa.
6. Widelcem upewniamy się, że nic nie zostało, przejeżdżając nim prostopadle do układu ości.
7. Wyciągamy z drugiej połowy kręgosłup, łapiąc od strony głowy i delikatnie ciągnąc w górę.
Przy końcu zrywamy ogon.
8. Palcami usuwamy ostre pozostałości po pletwach bocznych, grzbietowych i brzusznych.
9. Po wykonaniu zadań z podpunktów 5 i 6 obracamy rybkę na drugą stronę i ściągamy skórę.
10. Jeszcze raz dokładanie opuszkami sprawdzamy, czy nie ma żadnych pozostałości po ościach.
No i gotowe :)
Jeśli się przyłożysz, to istnieje tylko niewielkie prawdopodobieństwo natrafienia na ość podczas jedzenia.
Mam nadzieję, że komuś pomogłam :)
P.S. Zachęcam do zaglądania do wątku z budyniami o wielu smakach :)