Jak oczyścić organizm po świętach?

Święta Wielkanocne to czas, kiedy wraz ze smacznymi, tradycyjnymi pokarmami, dostarczamy do organizmu mnóstwo cukru oraz tłuszczów nienasyconych. Warto po tych smakołykach oczyścić swój organizm, a nawet przejść na lekką dietę, jeśli zauważyliśmy, że nasza waga wskazuje, iż przybyło nam trochę zbędnych kilogramów.
Takie oczyszczanie wcale nie musi oznaczać wyrzeczeń i być nieprzyjemne. Wystarczy, że wprowadzimy do diety odpowiednie produkty, które pomogą nam pozbyć się szkodliwych toksyn z organizmu, a także pozytywnie wpłynąć na sylwetkę.
Istotnym krokiem do osiągnięcia sukcesu w skutecznym oczyszczaniu organizmu jest picie wody, o której często zapominamy, zamieniając ją na słodkie napoje. Nawet jeśli pijemy wodę, to najczęściej dostarczamy jej zbyt mało. Woda doskonale nawodni wszystkie komórki, zadba o prawidłowy metabolizm oraz skuteczne oczyszczenie nerek, układu moczowego i pokarmowego. Działanie oczyszczające zwiększymy, jeśli do wody dodamy sok z cytryny, który dodatkowo dostarczy nam witamin i świetnie pobudzi perystaltykę jelit.
Kolejnym ważnym krokiem jest jedzenie zdrowych i cennych dla naszego zdrowia owoców. Warto sięgać po takie, które zawierają duże ilości oczyszczającego błonnika oraz pektyn, a te licznie spotkać można np. w jabłkach.
Świetne działanie oczyszczające mają także świeżo wyciskane soki lub koktajle owocowe. Oprócz działania, na którym w tym momencie nam najbardziej zależy, zyskamy potężny zastrzyk witamin, który będzie także smaczny oraz niezwykle pożywny. Koktajle owocowe śmiało mogą zastąpić drugie śniadanie lub być serwowane w postaci zdrowego deseru. Takim smacznym i sycącym rozwiązaniem będzie smoothie przygotowane z truskawek i bananów.
Kolejnym ważnym składnikiem naszej oczyszczającej diety są warzywa, które powinniśmy włączać do każdego posiłku. Tak samo, jak w przypadku owoców jedzmy je na surowo, wyciskajmy z nich soki lub przygotowujmy różnokolorowe surówki.
Jeśli wolimy warzywa na ciepło to jedzmy je delikatnie podduszone, pieczone lub gotowane al dente. Dobrym rozwiązaniem są pieczone buraki serwowane wraz z mielonym kminkiem. To połączenie ma niezwykłe działanie oczyszczające, pobudzające metabolizm oraz doskonale sprawdzające się w przypadkach niestrawności i zaparć, często występujących po świątecznym maratonie kulinarnym.
Warto także wprowadzić do diety drogocenny czosnek, który oprócz właściwości oczyszczających posiada także te antybakteryjne oraz podnoszące odporność organizmu. Jeśli nie lubimy go w surowej postaci, przygotujmy krem z pieczonego czosnku z dodatkiem kory cynamonu. Połączenie dość nietypowe, ale zdrowe, smaczne i co najważniejsze – skuteczne. A jak przygotować taki krem? Przepis jest bardzo prosty.
Zupa krem z pieczonym czosnkiem i korą cynamonu
Potrzebne składniki:
- 3 - 4 główki czosnku
- biała część pora
- 2 białe cebule
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 150 g jogurtu naturalnego
- oliwa z oliwek
- 1 litr rosołu warzywnego
DO SMAKU:
- kora cynamonu
- listek laurowy
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- sól morska
Przygotowanie:
1. Główki czosnku pozbawiamy nadmiaru zewnętrznych łupin i delikatnie ścinamy je od góry.
Każdą główkę skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 18 - 20 minut.
Po tym czasie upieczony czosnek delikatnie studzimy.
2. Pietruszkę i marchewkę obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
Białą część pora kroimy w krążki.
Cebule kroimy w piórka i szklimy je na oliwie z oliwek.
3. Do 1 litra gotującego się rosołu warzywnego wkładamy pokrojone warzywa, zeszkloną cebulkę, listek laurowy i korę cynamonu oraz doprawiamy mielonym imbirem, tymiankiem i rozmarynem. Całość gotujemy około 15 minut.
4. Po tym czasie dodajemy obrane z łupin upieczone ząbki czosnku i gotujemy wszystko jeszcze przez około 5 minut.
Na koniec, całość miksujemy na jednolitą i gładką masę, a następnie dodajemy jogurt naturalny, po czym jeszcze chwilę miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników.
Tak przygotowany krem, jeszcze raz zagotowujemy i w razie konieczności doprawiamy solą morską.
Gotową zupę podajemy ze świeżą zieleniną.
A jakie inne produkty oczyszczające organizm watro wprowadzić do diety po świętach?
Jedzmy dużo orzechów oraz ziaren (siemienia lnianego, słonecznika, pestek dyni), które w naszym układzie pokarmowym będą działały jak „mała miotełka”.
Obok czosnku, sięgajmy także po rozgrzewający i przyspieszający metabolizm imbir, a także pijmy oczyszczające zielone herbaty oraz napary ziołowe z pokrzywy lub skrzypu polnego.
Oczyszczanie wcale nie musi być dla nas ogromnym wyrzeczeniem, lecz smaczną i zdrową przyjemnością. Warto zmienić dietę na lżejszą po kilku dniach świątecznego ucztowania, nawet jeśli waga się nie zmieniła. Dzięki wprowadzeniu zdrowych, lekkich i oczyszczających produktów przyniesiemy ulgę naszej wątrobie, nerkom i żołądkowi. Taka mała zmiana sprawi także, że będziemy czuć się lepiej oraz będziemy tryskać zdrową energią :-)