Jak nakryć do stołu?

Organizując wystawny obiad, kolację czy przyjęcie powinniśmy pamiętać o odpowiednim ułożeniu nakrycia na stole.
Podstawowe zasady:
SZTUĆCE - (maksymalnie 3 sztuki po każdej stronie talerza) zawsze układa się od zewnątrz do wewnątrz - czyli w kolejność użycia. Po prawej stronie kładziemy noże (ostrze skierowane w lewą stronę) oraz łyżkę do zupy, natomiast po lewej widelce. Dodatkowo sztućce do deseru kładziemy nad talerzem - widelczyk zwrócony rękojeścią w lewą stronę natomiast łyżeczka w prawą.
TALERZE - talerz obiadowy kładziemy pierwszy, jeżeli podajemy sałatkę - mniejszy talerz kładziemy na nim, a następnie talerz do zupy. Jeśli chcemy podać pieczywo talerzyk do niego wraz z nożem do masła kładziemy nad widelcami.
KIELISZKI - przy jednym nakryciu stawiamy nie więcej niż 3 kieliszki. Kładziemy je w linii prostej lub w trójkącie nad sztućcami z prawej strony talerza.
SERWETKA - kładziemy ją po lewej stronie talerza lub na nim.
Poniżej przedstawiam poglądowy obrazek nakrycia stołu: