Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak nakryć do stołu?

To nie jest trudne :)

Organizując wystawny obiad, kolację czy przyjęcie powinniśmy pamiętać o odpowiednim ułożeniu nakrycia na stole.

 

 

 

 

Podstawowe zasady:

SZTUĆCE -  (maksymalnie 3 sztuki po każdej stronie talerza) zawsze układa się od zewnątrz do wewnątrz - czyli w kolejność użycia. Po prawej stronie kładziemy noże (ostrze skierowane w lewą stronę) oraz łyżkę do zupy, natomiast po lewej widelce. Dodatkowo sztućce do deseru kładziemy nad talerzem - widelczyk zwrócony rękojeścią w lewą stronę natomiast łyżeczka w prawą.

TALERZE - talerz obiadowy kładziemy pierwszy, jeżeli podajemy sałatkę - mniejszy talerz kładziemy na nim, a następnie talerz do zupy. Jeśli chcemy podać pieczywo talerzyk do niego wraz z nożem do masła kładziemy nad widelcami.

KIELISZKI - przy jednym nakryciu stawiamy nie więcej niż 3 kieliszki. Kładziemy je w linii prostej lub w trójkącie nad sztućcami z prawej strony talerza.

SERWETKA - kładziemy ją po lewej stronie talerza lub na nim.

Poniżej przedstawiam poglądowy obrazek nakrycia stołu:

Jak nakryć do stołu?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak