Jak kroić mięso, by zachowało kruchość?

Opublikowano: 01.04.2011
Autor: Doradca Smaku
Jak kroić mięso, by zachowało kruchość?
Słów kilka co zrobić, by mięso po podaniu wciąż było kruche? Jakie znaczenie w tym wszystkim mają włókna? Co zrobić by przyrządzić delikatną i aromatyczną cielęcinę?

Sposób przygotowania


Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i zamarynować we wszystkich składnikach marynaty. Cebulę podsmażyć wraz z boczniakiem, czosnkiem, ziemniakami i pomidorami koktajlowymi. Całość doprawić do smaku solą czosnkową, grubo mielonym czarnym pieprzem i przyprawą Prymat.

Górkę cielęcą podsmażyć na patelni po 2- 3 minuty z każdej strony, a następnie piec 15 minut w temperaturze 180° C . Tak przygotowaną górkę cielęcą ułożyć na aromatycznych boczniakach z ziemniakami i skropić chrzanem żurawinowym.

prymat