Jajko upieczone w bułce

Opublikowano: 01.12.2011
Autor: Koper
Jajko upieczone w bułce
Uwielbiam potrawy z jajek, szczególnie jajka sadzone, jajecznicę ze szczypiorkiem usmażoną na maśle, jajko na miękko z chrupiącą bułeczką. A gdyby tak to wszystko połączyć? W jednym prostym śniadaniu wyciągnąć to co najlepsze ze wszystkich moich ulubionych jajecznych potraw?

Będzie szczypiorek, będzie masło, będzie płynne żółtko i będzie chrupiąca kajzerka. Zapraszam na Jajko upieczone w bułce.

 

Składniki:

2 małe kajzerki

2 jajka

2 łyżeczki masła

Oliwa

Szczypiorek

Sól ziołowa

 

Wykonanie:

Z kajzerek odkrajamy „wierzchy” i „wydłubujemy” miękki środek. Do każdej wydrążonej kajzerki wkładamy łyżeczkę masła, a pozostałości z bułek kroimy w kostkę. Szczypiorek po umyciu drobno siekamy.

Dwa niewielkie naczynka żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy, wkładamy do nich bułki i do każdej kajzerki ostrożnie wbijamy jajko. Posypujemy solą ziołową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ja piekłam w 160 stopniach- grzanie góra i dół z włączonym termoobiegiem. Pieczemy do momentu aż białko na wierzchu będzie już całkowicie ścięte. U mnie trwało to ok. 15 minut.  

W tym czasie na patelni z odrobiną oliwy smażymy grzanki z bułki pokrojonej w kostkę, pod koniec dodajemy posiekany szczypiorek.

Upieczone jajka w bułce posypujemy grzankami ze szczypiorkiem i od razu podajemy.


prymat