Będzie szczypiorek, będzie masło, będzie płynne żółtko i będzie chrupiąca kajzerka. Zapraszam na Jajko upieczone w bułce.
Składniki:
2 małe kajzerki
2 jajka
2 łyżeczki masła
Oliwa
Szczypiorek
Sól ziołowa
Wykonanie:
Z kajzerek odkrajamy „wierzchy” i „wydłubujemy” miękki środek. Do każdej wydrążonej kajzerki wkładamy łyżeczkę masła, a pozostałości z bułek kroimy w kostkę. Szczypiorek po umyciu drobno siekamy.
Dwa niewielkie naczynka żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy, wkładamy do nich bułki i do każdej kajzerki ostrożnie wbijamy jajko. Posypujemy solą ziołową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ja piekłam w 160 stopniach- grzanie góra i dół z włączonym termoobiegiem. Pieczemy do momentu aż białko na wierzchu będzie już całkowicie ścięte. U mnie trwało to ok. 15 minut.
W tym czasie na patelni z odrobiną oliwy smażymy grzanki z bułki pokrojonej w kostkę, pod koniec dodajemy posiekany szczypiorek.
Upieczone jajka w bułce posypujemy grzankami ze szczypiorkiem i od razu podajemy.