Jajka w sosie pomidorowym
SKŁADNIKI:
10 jajek
1 cebula biała
150 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju
4 gałązki natki pietruszki
szczypta cukru
sól do smaku
czarny pieprz mielony Prymat do smkau
starty na tarce jarzynowej na małych oczkach ser gouda
SPOSÓB WYKONANIA:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną w drobną kosteczkę cebule .
Dodajemy przecier oraz pokrojoną natkę pietruszki.
Chwilę razem smażymy.
Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Jajka kroimy w połówki. Układamy na talerzu.
Na jajka wykładamy przygotowany sos.
Ser ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i posypujemy po wierzchu.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego jajka.