Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaja na wiele sposobów

Zbliża się Wielkanoc, a więc przyjdzie taka pora by pomyśleć o daniach z jajem.

                                                        

                                                         Jaja nadziane...

 

Jaja na wiele sposobów


Składniki:

5 jajek ugotowanych na twardo
3 serki topione śmietankowe
4 czarne oliwki
10 dag piersi z kurczaka
2 owoce kaparów w occie winnym
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
miąższ z dwóch pomidorów
sól
pieprz kolorowy

 

 

W rondelku rozpuszczamy masło. Filet z kurczaka kroimy na cienkie paski. Oprószamy solą i pieprzem kolorowym. Smażymy na maśle aż się przyrumieni. Dodajemy 3 serki śmietankowe. Dokładnie rozdrabniamy widelcem ciągle mieszając aż się dobrze rozpuści. Z dwóch pomidorów wydrążamy miąższ. Dodajemy do zawartości rondelka. Kapary, oliwi i natkę pietruszki drobno kroimy. Wrzucamy do sosu, mieszamy. Gotujemy razem jeszcze około 5-10 minut.
Jajka obieramy ze skorupek i przekrawamy na połówki. Żółtka dodajemy do naszego przestudzonego sosu. Widelcem dokładnie mieszamy by żółtka się dobrze połączyły z nim. Połówki jajek oprószamy kolorowym pieprzem. Nakładamy do każdej połówki porcje farszu i układamy na talerz. Ozdabiamy wg. własnego uznania.

 

                                                               

                                                          Jajka w sosie wiosennym

 

Jaja na wiele sposobów

 

Składniki:

10  jajek ugotowanych na twardo,
 4  rzodkiewki,
 8 łyżek szczypiorku,
 1  ogórek długi,
 2 łyżki śmietany,
 1 łyżka majonezu,
 2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub delikatesowej
sól do smaku
 1 łyżeczka cukru

 

Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na połówki. Szczypior drobno siekamy ,ogórka kroimy w drobna kostkę, a rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę i ogórka odciskamy od powstałego soku. Dodajemy je do śmietany, majonezu i musztardy. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Dokładnie mieszamy. Jajka układamy na dwóch talerzach polewamy po wierzchu sosem. Ozdabiamy wg .własnego uznania.

 

                                                            Jajka nadziane pieczarkami

 

Jaja na wiele sposobów

 

Składniki:

8 jajka ugotowane na twardo,
20 dag pieczarek
1 łyżka masła,
natka pietruszki,
2 łyżki majonezu,
1  rzodkiewka

 

Jajka gotujemy, obieramy ze skorupki i przekrawamy wzdłuż na pół. Wyciągamy żółtka. Pieczarki czyścimy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przesmażamy na maśle. Studzimy. W miseczce miksujemy blenderem żółtka, pieczarki , natkę pietruszki. Dodajemy majone. Jajka układamy na liściach sałaty i szprycą nakładamy farsz z pieczarek i żółtek. Ozdabiamy plasterkami rzodkiewki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak