Jaja na wiele sposobów
Jaja nadziane...
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
3 serki topione śmietankowe
4 czarne oliwki
10 dag piersi z kurczaka
2 owoce kaparów w occie winnym
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
miąższ z dwóch pomidorów
sól
pieprz kolorowy
W rondelku rozpuszczamy masło. Filet z kurczaka kroimy na cienkie paski. Oprószamy solą i pieprzem kolorowym. Smażymy na maśle aż się przyrumieni. Dodajemy 3 serki śmietankowe. Dokładnie rozdrabniamy widelcem ciągle mieszając aż się dobrze rozpuści. Z dwóch pomidorów wydrążamy miąższ. Dodajemy do zawartości rondelka. Kapary, oliwi i natkę pietruszki drobno kroimy. Wrzucamy do sosu, mieszamy. Gotujemy razem jeszcze około 5-10 minut.
Jajka obieramy ze skorupek i przekrawamy na połówki. Żółtka dodajemy do naszego przestudzonego sosu. Widelcem dokładnie mieszamy by żółtka się dobrze połączyły z nim. Połówki jajek oprószamy kolorowym pieprzem. Nakładamy do każdej połówki porcje farszu i układamy na talerz. Ozdabiamy wg. własnego uznania.
Jajka w sosie wiosennym
Składniki:
10 jajek ugotowanych na twardo,
4 rzodkiewki,
8 łyżek szczypiorku,
1 ogórek długi,
2 łyżki śmietany,
1 łyżka majonezu,
2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub delikatesowej
sól do smaku
1 łyżeczka cukru
Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na połówki. Szczypior drobno siekamy ,ogórka kroimy w drobna kostkę, a rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę i ogórka odciskamy od powstałego soku. Dodajemy je do śmietany, majonezu i musztardy. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Dokładnie mieszamy. Jajka układamy na dwóch talerzach polewamy po wierzchu sosem. Ozdabiamy wg .własnego uznania.
Jajka nadziane pieczarkami
Składniki:
8 jajka ugotowane na twardo,
20 dag pieczarek
1 łyżka masła,
natka pietruszki,
2 łyżki majonezu,
1 rzodkiewka
Jajka gotujemy, obieramy ze skorupki i przekrawamy wzdłuż na pół. Wyciągamy żółtka. Pieczarki czyścimy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przesmażamy na maśle. Studzimy. W miseczce miksujemy blenderem żółtka, pieczarki , natkę pietruszki. Dodajemy majone. Jajka układamy na liściach sałaty i szprycą nakładamy farsz z pieczarek i żółtek. Ozdabiamy plasterkami rzodkiewki.