JAGODOWY SERNIK NA ZIMNO
200 g herbatniki pełnoziarniste
120 g masła
500g serek śmietankowy DELIKATE
250 g śmietana 30 %
1 szkl cukier
1 cukier waniliowy
50 g żelatyna
1/4 szkl wody
2,5 szkl jagód
100 g biała czekolada
Herbatniki łamiemy i miksujemy na miazgę, masło roztapiamy i mieszamy z ciastkami, jeśli jest zbyt mało słodkie dosładzamy cukrem pudrem. Foremkę od pieczenia tortu wykładamy folią spożywczą.Do formu wykładamy masę i uciskamy mocno do dna, wstawiamy do lodówki na godzinę. Żelatynę moczymy w wodzie przez 10 minut, a następnie rozpuszczamy delikatnie podgrzewając. Ser miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy śmietanę, odlewając 1/3 szkl. Miksując dosypujemy 2 szklanki jagód i zelatynę. ser wylewamy do formy wyrównujemy gorę , owijamy szczelnie folią i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.. Po tym czasie białą czekoladę łamiemy i zalewamy gorącą śmietana (1/3 szkl), mieszamy do jej rozpuszczenia. Ciasto wykładamy na talerz, polewamy czekoladą i posypujemy 1/2 szlanką jagód. Przed podaniem mozna posypać cukrem poudrem.