Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jagodowy sernik

jagody to dla mnie smak lata

jagodowy sernik

JAGODOWY SERNIK NA ZIMNO

200 g herbatniki pełnoziarniste

120 g masła

500g serek śmietankowy DELIKATE

250 g śmietana 30 %

1 szkl cukier

1 cukier waniliowy

50 g żelatyna

1/4 szkl wody

2,5 szkl jagód

100 g biała czekolada

Herbatniki łamiemy i miksujemy na miazgę, masło roztapiamy i mieszamy z ciastkami, jeśli jest zbyt mało słodkie dosładzamy cukrem pudrem. Foremkę od pieczenia tortu wykładamy folią spożywczą.Do formu wykładamy masę i uciskamy mocno do dna, wstawiamy do lodówki na godzinę. Żelatynę moczymy w wodzie przez 10 minut, a następnie rozpuszczamy delikatnie podgrzewając. Ser miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy śmietanę, odlewając 1/3 szkl. Miksując dosypujemy 2 szklanki jagód i zelatynę. ser wylewamy do formy wyrównujemy gorę , owijamy szczelnie folią i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.. Po tym czasie białą czekoladę łamiemy i zalewamy gorącą śmietana (1/3 szkl), mieszamy do jej rozpuszczenia. Ciasto wykładamy na talerz, polewamy czekoladą i posypujemy 1/2 szlanką jagód. Przed podaniem mozna posypać cukrem poudrem.

 

Mr. & Mrs. Sandman 19.07.2012 14:33
Sernik na herbatnikowym spodzie są zdecydowanie najlepsze. Kolory wyszły wspaniałe, smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak