Składniki
1 kg mąki
10 dag drożdży
200 gram rozpuszczonego masła
1 duze opakowanie cukru waniliowego
150 gram cukru
300 ml mleka ciepłego (+/-100 ml)
2 jaja
szczypta soli
300 gram jagód
Drożdże zasypujemy cukrami. Gdy sie rozpuszczą wlewamy mleko. Po ok. 7-10 minutach dodajemy mąkę,sól i jaja i zaczynamy wyrabiać ciasto (jeśli będzie zbyt twarde dodajemy więcej mleka) pod koniec dodajemy tłuszcz. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie gładkie, i dobrze odchodzić od ręki. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jagody płuczemy. Ciasto ponownie przerabiamy i formujemy bułeczki okragłe- nakładając na każdą bułeczkę po łyżce jagód.Zlepiamy i formujemy. Odstawiamy uformowane bułeczki do wyrośnięcia- na 10-15 minut. Wstawiamy do piekranika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30-35 minut. Przed podaniem (po ostudzeniu możemy polukrować.
