Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodowe szleństwo:)cd.

Bułeczki drożdżowe z jagodami. Przypominają mi chwile spędzone na wakacjach u kochanej babci, która w sezonie jagodowym przygotowywała je dla nas na śniadanie.

Składniki

1 kg mąki

10 dag drożdży

200 gram rozpuszczonego masła

 1 duze opakowanie cukru waniliowego

 150 gram cukru 

300 ml mleka ciepłego (+/-100 ml)

2 jaja

szczypta soli

300 gram jagód

Drożdże zasypujemy cukrami. Gdy sie rozpuszczą wlewamy mleko. Po ok. 7-10 minutach dodajemy mąkę,sól i jaja i zaczynamy wyrabiać ciasto (jeśli będzie zbyt twarde dodajemy więcej mleka) pod koniec dodajemy tłuszcz. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie gładkie, i dobrze odchodzić od ręki. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jagody płuczemy. Ciasto ponownie przerabiamy i formujemy bułeczki okragłe- nakładając na każdą bułeczkę po łyżce jagód.Zlepiamy i formujemy. Odstawiamy uformowane bułeczki do wyrośnięcia- na 10-15 minut. Wstawiamy do piekranika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30-35 minut. Przed podaniem (po ostudzeniu możemy polukrować. 

Jagodowe szleństwo:)cd.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak