Jagodowe szleństwo:)cd.

Opublikowano: 16.07.2012
Autor: smerfetka79
Jagodowe szleństwo:)cd.
Jagody w deserach na zimno??? Czemu nie...możliwości jest naprawdę wiele..możemy je wykorzystać w lodach, koktajlach, galaretkach i wielu wielu innych:))

 

Domowe lody jagodowe pod pierzynką z frużeliny.

 

Składniki:)

500 ml kremówki

2 łyżki jogurtu naturalnego

150 ml mleka skondensowanego

150 gram jagód

4 łyżki  cukru kryształu

5 łyżek frużeliny jagodowej

Wykonanie: Jagody utrzeć z cukrem. Kremówkę ubić na sztywno delikatnie wymieszać z jagodami i mleczkiem skondensowanym. Przełożyć do pojemniczków. Mrozić kilka godzin. Wyłożyć na talerzyk i polać frużeliną jagodową.

 

 

Koktajl Jagodowy:

 

Składniki:

400 ml jogurtu naturalnego

3 łyżki cukru

1 szklank jagód.

Jagody zmiksować blenderem z cukrem. Dodać jogurt. Wymieszać. W razie potrzebu dosłodzić. Przelać do szklanek/ kieliszków.

 

Galaretka jagodowa:

 

1 szklanka jagód

400 ml wody + 100 ml do żelatyny

2 łyżki żelatyny

4 łyżki cukru.

Jagody zagotować wraz z cukrem (krótko). Żelatynę rozpuścić. Dodać do jagód. Wymieszać. Przelać do pucharków/ kieliszków. Schłodzić. Gdy będą zimne wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki przed poodaniem możn udekorować bitą śmietaną.

 

Drink ananasowo- jagodowy

Składniki:

1/2 puszki z ananasa + pozostały sok

300 ml wody gazowanej ( może być też tonic )

150 gram jagód

kostki lodu (ok.12)

Ananasa kroimy w kostkę. Wkładamy do szklanek. Zalewamy zmieszanym sokiem ananasowym  z wodą (toniciem) i wrzucamy kostki lodu.  Jagody zalewamy ok. 100ml wrzącej wodą. Ciennkim  strumyczkiem wykładmy do szklanek. Napój powinien nam się pięknie rozdzielić.:)) Jeśli ma być dla dorosłych możemy przygotować go z dodakiem alkoholu.

 

 

prymat