Domowe lody jagodowe pod pierzynką z frużeliny.
Składniki:)
500 ml kremówki
2 łyżki jogurtu naturalnego
150 ml mleka skondensowanego
150 gram jagód
4 łyżki cukru kryształu
5 łyżek frużeliny jagodowej
Wykonanie: Jagody utrzeć z cukrem. Kremówkę ubić na sztywno delikatnie wymieszać z jagodami i mleczkiem skondensowanym. Przełożyć do pojemniczków. Mrozić kilka godzin. Wyłożyć na talerzyk i polać frużeliną jagodową.
Koktajl Jagodowy:
Składniki:
400 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru
1 szklank jagód.
Jagody zmiksować blenderem z cukrem. Dodać jogurt. Wymieszać. W razie potrzebu dosłodzić. Przelać do szklanek/ kieliszków.
Galaretka jagodowa:
1 szklanka jagód
400 ml wody + 100 ml do żelatyny
2 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru.
Jagody zagotować wraz z cukrem (krótko). Żelatynę rozpuścić. Dodać do jagód. Wymieszać. Przelać do pucharków/ kieliszków. Schłodzić. Gdy będą zimne wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki przed poodaniem możn udekorować bitą śmietaną.
Drink ananasowo- jagodowy
Składniki:
1/2 puszki z ananasa + pozostały sok
300 ml wody gazowanej ( może być też tonic )
150 gram jagód
kostki lodu (ok.12)
Ananasa kroimy w kostkę. Wkładamy do szklanek. Zalewamy zmieszanym sokiem ananasowym z wodą (toniciem) i wrzucamy kostki lodu. Jagody zalewamy ok. 100ml wrzącej wodą. Ciennkim strumyczkiem wykładmy do szklanek. Napój powinien nam się pięknie rozdzielić.:)) Jeśli ma być dla dorosłych możemy przygotować go z dodakiem alkoholu.