Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Inspiracje na Halloween cz.3

Kolorowe czekoladki z nadzieniem

Wbrew pozorom zrobienie ich nie zajęło mi wcale dużo czasu ;) Gdybym przygotowywała czekoladki dla dzieci zrezygnowałabym z pikantnej czekolady ale dorosłym polecam bo nadzienie było przepyszne :)

Inspiracje na Halloween cz.3 

 

  • 100 g białej czekolady
  • barwniki do czekolady ( u mnie po kropelce czerwonego, niebieskiego i żółtego)

nadzienie:

  • 40 g gorzkiej czekolady o smaku pomarańczy i chili
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • 5 łyżek soku z pomarańczy
  • szczypta chili

 

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Ja podzieliłam ją na dwie części.

Do jednej dodałam kropelkę czerwonego barwnika a do drugiej kropelkę niebieskiego.

Ozdobiłam wybrane elementy w foremkach po czym do niebieskiej czekolady dodałam krople żółtego barwnika i dzięki temu zyskałam kolor zielony.

Po ozdobieniu części foremek całość włożyłam do lodówki na 5 minut.

Różnokolorową czekoladę zmieszałam ze sobą i powstałym kolorem za pomocą pędzelka wysmarowałam foremki.

Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy a po każdym razie wkładamy foremki do lodówki aby czekolada się zastygła.

Czekoladę na nadzienie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Dodajemy do niej sok, chili i skórkę pomarańczową, mieszamy.

Do foremek nakładamy po łyżeczce nadzienia.

Ponownie wkładamy całość do lodówki.

Po około 5 minutach nadzienie przykrywamy kolejna warstwą roztopionej czekolady tworząc tył czekoladek.

Wygładzamy i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Zastygnięte czekoladki wyjmujemy z foremki.

Smacznego :)

 

Inspiracje na Halloween cz.3

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak