Indycze mięso

Mięso indycze - jest nie tylko smaczne ale i zdrowe , zalecane jest przy dietach antyalergicznych i niskokalorycznych. Mięso z indyka zawiera niską zawartość tłuszczu oraz bardzo dużą zawartość białka, jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne dla naszego organizmu. Mięso indycze jest proste w przygotowaniu. Należy pamiętać aby nie przesuszyć mięsa podczas duszenia czy smażenia. Mięsko jest bardzo dietetyczne , ponieważ kotlet z piersi kurczaka ważący 150 g ma zaledwie 126 kalorii.Dietetycy zalecają spożywanie mięsa indyczego przez małe dzieci, kobiety ciężarne i karmiące, osoby starsze, osoby odchudzające się oraz każdemu, komu zależy zdrowym trybie życia.
Zapraszam na propozycje z wykorzystaniem mięsa indyka
Roladki z indyka
Składniki
- filet z indyka 5 cienkich plastrów
- musztarda delikatesowa 1 łyżka
- ogórki konserwowe 2
- szynka konserwowa 10 dag
- papryka czerwona 1/2
- rosół 2 szklanki
- sól
- Pieprz czarny- MŁYNEK
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- przyprawa do indyka
Wykonanie :
Filety z indyka kroimy na cieniutkie plastry . Mięsko opłukujemy w wodzie i rozbijamy na cieniutkie plastry . Następnie oprószamy z każdej strony przyprawami . Ogórki szynkę paprykę kroimy w małą kostkę i mieszamy z musztarda . Farsy wstawiamy do lodówki na 20 minut. Na rozbite filety nakładamy farsz i dokładnie go rozsmarowujemy . Na koniec pieprzem jeszcze raz przyprawiamy . Gotowe roladki zwijamy i spinamy. dwoma wykałaczkami. Na rozgrzaną platanie dajemy 2 szklanki rosołu stopniowo wlewając dać roladki i dusić około 15-20 minut do miękkości mięsa.
Potrawka z indyczych serduszek
Składniki
• serce indycze 80 dag
• cebula 1 i 1/2
• marchewka 1
• imbir mielony 1/2 łyżeczki
• przyprawa gyros 1 łyżeczka
• papryka słodka mielona szczypta
• koncentrat pomidorowy 2.5 łyżeczki
• mąka pszenna 2.5 łyżki
• koperek pęczek
• szczypiorek 2 łyżki
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
Wykonanie :
Serca moczymy w wodzie następnie oczyszczamy i zalewamy wodą . Serce zalewamy wodą do ich przykrycia .Całość gotujemy około 1 godziny. Serca wyjmujemy z bulionu , przecedzamy do drugiego naczynia . Serca kroimy w plasterki . Część bulionu z serc zostawiamy. Marchewkę i cebulę kroimy w drobną kostkę . Serca i marchewkę dajemy do bulionu wraz cebulą . Całość doprawiamy przyprawami i mieszamy . Potrawkę gotujemy około 20 minut . Mąkę mieszamy z koncentratem w 1/2 szklance wody całość dodajemy do potrawki i mieszamy . Na koniec dodajemy posiekany koperek oraz szczypiorek .