Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Imbirowe prezenty - podaruj zdrowie !

Imbir to samo zdrowie, ma właściwości lecznicze. Można dodawać go do potraw, a herbata z imbirem i cytryną rozgrzeje gdy dopadnie nas przeziębienie, jest bardzo dobry na mdłości i podobno również na bóle miesiączkowe. Leczy infekcje, migreny, poprawia koncentrację, ułatwia trawienie, polepsza krążenie, łagodzi bóle stawów, obniża stężenie cholesterolu we krwi. Dba o nasze zdrowie.. Dlatego też uważam, że to najlepszy pretekst na podarowanie sobie lub bliskim tych oto pysznych i zdrowych wytworów. Korzystałam z tego co miałam w lodówce czyli 250 g imbiru i przepisu Davida Lebovitz i wszystko wyszło idealnie pysznie :) Przedstawię 3 propozycje na wykorzystanie tego uzdrawiającego cuda: 1. Imbir w syropie - którego zaletą w porównaniu ze zwykłym imbirem jest to, że w lodówce może stać nawet rok i nic mu nie będzie, kiedy to zwykły korzeń szybko nam obeschnie i się skurczy. Można go dodawać do herbaty lub potraw np. sosów czy mięsa. 2. Imbir kandyzowany - słodka i zarazem pikantna zdrowa przekąska, o wyjątkowym aromacie i smaku. W sam raz na raz, do przegryzania w międzyczasie. 3. Syrop imbirowy - idealny do herbaty, to również smaczny i zdrowy napój w połączeniu z wodą gazowaną i cytryną czy limonką. Dodatkową zaletą jest to, że podczas jednego cyklu produkcyjnego w naszej kuchni możemy uzyskać te 3 wyżej wymienione imbirowe smakołyki. W pierwszej fazie powstaje nam imbir w syropie, a po rozłączeniu imbiru z syropem uzyskujemy dwie kolejne pozycje tj. imbir kandyzowany i syrop imbirowy.

Imbirowe prezenty - podaruj zdrowie !
Imbirowe prezenty

Imbirowe prezenty

 

 Imbir w  syropieImbirowe prezenty - podaruj zdrowie !

 

Składniki:

- 250 g obranego imbiru w korzeniu

- 2 szkl. cukru (ja dałam szklankę białego i szklankę trzcinowego) 

+ dodatkowy cukier do obtaczania imbiru kandyzowanego 

- 2 szkl. wody

- 3 szczypty soli 

Imbir kroimy w plasterki o grubości ok. 3-4 mm (ja - a raczej mój odważny mąż skorzystał z maszynki do krojenia chleba i wyszło równiutko)

Pokrojony imbir zalać wodą tak aby go tylko przykryło, dodać szczyptę soli i zagotować. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 minut. Odsączyć i powtórzyć czynność jeszcze raz.

Następnie wymieszać 2 szklanki cukru z 2 szklankami wody, szczyptą soli i odcedzonym imbirem. Jeśli ktoś ma termometr cukierniczy to gotujemy zawartość do temp. 106 st. C. Jeśli nie macie, tak jak ja to należy gotować do osiągnięcia konsystencji lejącego rzadkiego miodu. 

Odstawiamy co najmniej na godzinę. Następnie przelewamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i odstawiamy do lodówki.
 

 Imbir kandyzowany  i syrop imbirowyImbirowe prezenty - podaruj zdrowie !

Aby uzyskać imbir kandyzowany należy postępować tak jak przy procedurze tworzeniu imbiru w syropie, tylko zamiast przekładać całą zawartość do słoiczków to przecedzić zawartość przez sitko. Syrop imbirowy wlać do buteleczek i wstawić do lodówki a plasterki imbiru do porozkładać na sitku lub kratce na noc do wyschnięcia. Gdy jest jeszcze lekko wilgotny obtaczamy w cukrze z dodatkiem cukru trzcinowego z obu stron. Imbir kandyzowany przekładamy do słoiczków i zakręcamy szczelnie.

Imbirowe prezenty - podaruj zdrowie ! 

Imbirowe prezenty - podaruj zdrowie ! 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak