A czekolady w ostaniach dniach u mnie nie brakuje. Zostałam obdarowana wielkimi czekoladowymi, świątecznymi jajami /taki zwyczaj panuje w Italii/
Są wielkie , słodkie i mocno czekoladowe, ale w środku puste/ oprócz drobnej niespodzianki/.
Częściowo moje "poświąteczne" jaja czekoladowe powędrowały do "kąpieli wodnej".
Postanowiłam wykorzystać je do przygotowania deseru, który wszyscy doskonale znamy i chętnie do niego wracamy.
Błyskawiczny deser dla smakoszy czekolady gorzkiej, mlecznej , białej i świeżych aromatycznych truskawek, może jeszcze ciut kwaśnych, ale ,co tam…/ u mnie już się pojawiły,bo sezon zaczyna się troszkę wcześniej /. Czekoladowe fondue to przyjemność dla podniebienia , miłe zajęcie dla dorosłych i dzieci.Truskawki w czekoladzie są eleganckim dodatkiem do szampana lub wina musującego.
Oczywiście jest wiele sposobów podawania truskawek w czekoladzie ,ale ja wybrałam właśnie ten:
Składniki:
truskawki/ok. 500 g/
ok. 200 g czekolady/gorzka lub mleczna/
2-3 łyżki słodkiej śmietany
Wykonanie:
Jest to bardzo prosty przepis, który wszyscy zapewne znają. Wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej ,dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Powstanie gęsta, ale płynna masa, w której zanurzamy umyte i osuszone truskawki. Truskawki można pozostawić do stężenia czekolady/na kratce, papierze / lub maczać bezpośrednio w masie czekoladowej i delektować się czekoladowo-truskawkową pysznością, nie czekając na stwardnienie masy.
Pyszne są również kiedy zanurzamy je w białej czekoladzie......
Czekoladę można również rozpuścić w kuchence mikrofalowej ,ale należy przestrzegać kilka ważnych zaleceń.
Przede wszystkim czekoladę należy umieścić w szklanym lub ceramicznym naczyniu i topić na średniej mocy kuchenki/ 300W/. Czekolada topiona na wysokiej mocy nie nadaje się do użytku, zwyczajnie można ją spalić.
Czas topienia zależy od ilości czekolady ,gatunku i możliwości naszych kuchenek. Przez pierwsze 2,3 minuty możemy spokojnie topić czekoladę, ale później co minutę powinno się ją zamieszać / aż do pożądanej konsystencji./
W zalezności od przeznaczenia można dodać mleka lub śmietanki.
Jeszcze szybszy efekt: ekspresowy deser otrzymamy polewając truskawki gotowym sosem czekoladowym/takim jak do lodów/
...............................polecam jednak użyć prawdziwej czekolady.
A to moje ulubione czekoladowe smakołyki:
-Jajka czekoladowo-orzechowe nadziewane musem czekoladowym z kremową wkładką:
- Ciasto mocno czekoladowe z białą śmietanową polewą/oczywiście z dodatkiem białej czekolady/
A sposób przygotowania pojawi się wkrótce w mojej ksiazce przepisów.
UWAGA!
Czekolady nie można spożywać w dużych ilościach , choć ma pozytywny wpływ na nasz organizm, samopoczucie i zawiera w swoim składzie wiele cennych składników.
Kilka kostek dziennie -to wystarczajaca porcja.
Ale przy święcie można ciut poszaleć.
Pamiętajmy jedna,że czekolada może uzależniać!.......przyjemnie.