Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Historia o portugalskiej sopa da pedra (zupa kamienna) i mojej impresji kulinarnej

Z portugalską \"Sopa de Pedra\" zupa kamienna wiąże się pewna historia: Któregoś dnia do małej wioski przybył mnich - żebrak. Był bardzo zmęczony i głodny. Szukając pomocy zapukał do drzwi pewnej chaty, gdzie zastał męża i żonę. Wyciągnął z torby kamień zapytał czy może z niego ugotować zupę.

Historia o portugalskiej sopa da pedra (zupa kamienna) i mojej impresji kulinarnej

Z "Sopa de Pedra" zupa kamienna wiąże się pewna historia: Któregoś dnia do małej wioski przybył mnich - żebrak. Był bardzo zmęczony i głodny. Szukając pomocy zapukał do drzwi pewnej chaty, gdzie zastał męża i żonę.
Wyciągnął z torby kamień zapytał czy może z niego ugotować zupę. Para bardzo się tym zaciekawiła i zgodziła się na jego prośbę. Mnicha - żebraka zaprosili do kuchni gdzie mógł rozpocząć swoje gotowanie.
Mnich starannie umył kamień i wrzucił go do garnka z wodą, który postawił na ogniu. Następnie chcąc „polepszyć” smak "potrawy" poprosił ich o trochę oliwy. Potem prosił jeszcze o różne składniki m.in. trochę mięsa, trochę kiełbasy, garść grochu, kilka kartofli i pęczek kolendry.
Kiedy zupa była ugotowana a kuchnia pełna smacznych zapachów mnich szybko zjadł zupę, a na dnie został tylko kamień, który przyniósł ze sobą.

Co z kamieniem? zapytała się gospodyni – zabiorę go ze sobą, gdyż dzięki niemu znów zjem do syta w domu u jakiś dobrych ludzi - odpowiedział mnich.

Ta historia wydarzyła się niedaleko Lizbony w niewielkiej wiosce Almeirim. A rodzina, którą odwiedził mnich - żebrak założyła potem restaurację o nazwie „O Toucinho”, której specjalnością jest zupa z kamienia (Sopa de Pedra). Tradycję tę kultywuje się do dnia dzisiejszego a restauracja cieszy się wielkim uznaniem.

Przygotowując moją zupę wzorowałam sie na tym mnichu i się na kuchni portugalskiej, wrzucając do garnka różne rzeczy (oprócz kamienia) i wyszło coś typu a'la "sopa da pedra" (zupa kamienna) danie sycące i aromatyczne.
Historia o portugalskiej sopa da pedra (zupa kamienna) i mojej impresji kulinarnej

Składniki:
* 2 garści fasolki szparagowej
* 1 garść kurek
* 4 łyżki czerwonej fasolki
* 1 kostka rosół drobiowy z włoszczyzną Winiary
* 1 mała papryczka pomarańczowa * 1/4 czerwonej papryki
* 1 op. zupy gulaszowej Winiary
* 2 paróweczki wieprzowe
* 1 filiżanka makaronu penne

 PRZYGOTOWANIE: Sopa da pedra (zupa kamienna) w kuchni portugalskiej- w zasadzie to już nie zupa ale bogate jednogarnkowe danie na bazie mięsa (u mnie parówki) fasoli (szczególnie czerwonej) i warzyw, ja te danie zmodyfikowałam dodając jeszcze paprykę, kurki i trochę makaronu penne. Zupa jest gęsta więc spokojnie można podawać na płytkim talerzu i jeść widelcem. Do garnka z 1/2 l wody wsypać pokrojoną fasolkę szparagową i kostkę drobiową, gotować 8 minut. Kurki posiekać drobniej, parówki pokroić w plasterki dodać do garnka, jednocześnie opakowanie zupy gulaszowej wymieszać w 1/2 l zimnej wody i wlać do garnka, gotować co jakiś czas mieszając zawartość. Obie papryki pokroić w piórka i dodać do garnka. Dodać również 1 filiżankę suchego makaronu penne. Gotować 10 minut. Na ostatnie 5 minut gotowania wsypać 4 łyżki czerwonej fasoli, nie możemy zapomnieć o częstym mieszaniu by danie nam się nie przypaliło, gdy makaron jest już lekko miękki, zostawić na 5 minut garnek przykryty by jeszcze trochę makaron spęczniał. Przełozyć na talerz. Danie to mieszanina różnorodnych składników, które tworzą niepowtarzalny smak pokrojoną fasolke szparagową gotujemy z bulionem drobiowym potrzebujemy również makaron penne, świeże kurki i plasterki parówek dwa rodzaje papryki kroimy w piórka i dodajemy do garnka opakowanie zupy gulaszowej mieszamy z zimna wodą i wlewamy do garnka gotować co jakiś czas mieszając zawartość. Obie papryki pokroić w piórka i dodać do garnka. Dodać również 1 filiżankę suchego makaronu penne. Gotować 10 minut. Na ostatnie 5 minut gotowania wsypać 4 łyżki czerwonej fasoli, nie możemy zapomnieć o częstym mieszaniu by danie nam się nie przypaliło, gdy makaron jest już lekko miękki, zostawić na 5 minut garnek przykryty by jeszcze trochę makaron spęczniał. Przełozyć na talerz.

nana 14.12.2023 20:49
My też mamy coś takiego. Nazywa się zupa na gwoździu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak