Hafira- zupa arabska

Opublikowano: 14.01.2012
Autor: Koper
Hafira- zupa arabska
Przeglądając Kulinarny Atlas Świata, którego poszczególne części zbierałam dawno, dawno temu z Gazety Wyborczej, zatrzymałam się po raz kolejny na Kuchni Arabskiej. Szukałam ciekawego dania z ciecierzycą i jak zwykle nie zawiodłam się :-)

Pyszna, gęsta, sycąca zupa z kurczakiem i ciecierzycą, pachnąca szafranem, z delikatnym cytrynowym posmakiem- taka właśnie jest Hafira

 

Składniki:
250g piersi z kurczaka

100g ciecierzycy

Spora cebula

Łyżka masła

Pęczek natki pietruszki

1,5l wody

Łyżeczka pieprzu

2 łyżeczki soli

Spora szczypta szafranu

Łyżeczka cynamonu

2 łyżki mąki

2 jajka

100g długoziarnistego ryżu

Sok z cytryny

 

Wykonanie:

Zupę zaczynamy robić dzień wcześniej, ponieważ musimy namoczyć ciecierzycę. Zalewamy ją wodą i odstawiamy na całą noc.

Kurczaka kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy na roztopionym maśle w garnku z grubym dnem. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, drobno posiekaną cebulę, doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i szafranem i smażymy ciągle mieszając przez parę minut, aż cebula się zeszkli. Zalewamy wodą i gotujemy na niewielkim ogniu przez godzinę, do momentu gdy ciecierzyca będzie miękka. Dosypujemy ryż (wcześniej parokrotnie wypłukany) i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie wody, i wlewamy do zupy- całość szybko doprowadzamy do wrzenia przez cały czas mieszając. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, możemy dolać trochę bulionu lub wody.

Zupę zdejmujemy z ognia. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Lekko ubite jajka wlewamy do gorącej zupy i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem i od razu podajemy.


prymat