Gwiazda Betlejemska
Ciasto:
2 jajka
60 g cukru kryształ
1/2 szklanki ciepłego mleka
500 g mąki pszennej
20 g drożdży świeżych
30 g roztopionej margaryny
Dodatkowo:
4 łyżki kremu czekoladowego typu nutella
3 łyżki mleka
Sposób wykonania:
-
Składniki na ciasto wkładamy do miski.Wyrabiamy, a pod koniec wlewamy roztopioną margarynę .
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut.
Po tym czasie kroimy ciasto na 4 równe kawałki.
Wałkujemy na okrągłe placki tak by średnice miały taką samą jak tortownica czyli 26 cm. Krem czekoladowy mieszamy energicznie z mlekiem.
Smarujemy trzy placki kremem czekoladowym,nakładamy je na siebie.
Czwartą częścią przykrywamy je lekko dociskając.
- Nacinamy placki na 16 części.
Wywijamy po 2 kawałki od wewnątrz do zewnątrz.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 25 minut.
Teraz tylko zakasujcie rekawy i do pracy . Taka gwiazda nie tylko ozdobi Wasz świateczny stół ale wyśmienicie smakuje.
ps. Gdyby mi kaszy gryczanej nie brakło byłaby nią nadziana, a tak syn miał radochę bo na słodko..:)