Gwiazda Betlejemska

Opublikowano: 25.11.2013
Autor: IZABELA29
Gwiazda Betlejemska
Dziś nie będzie o kaszy ,którą uwielbiam nad wszystko. Teraz pokażę Wam jak można zrobić świąteczny wypiek oczywiście drożdżowy.

 

               Gwiazda Betlejemska

 

  Ciasto:


2 jajka
60 g cukru kryształ
1/2 szklanki ciepłego mleka
500 g mąki pszennej
20 g drożdży świeżych
30 g roztopionej margaryny

Dodatkowo:


4 łyżki kremu czekoladowego typu nutella
3 łyżki mleka

 

Sposób wykonania:

Składniki na ciasto wkładamy do miski. 
Wyrabiamy, a pod koniec wlewamy roztopioną margarynę . 
          Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut.

                  

Po tym czasie kroimy ciasto na 4 równe kawałki.

Wałkujemy na okrągłe placki tak by średnice miały taką samą jak tortownica czyli 26 cm. Krem czekoladowy mieszamy energicznie z mlekiem.

Smarujemy trzy placki kremem czekoladowym,nakładamy je  na siebie.
 Czwartą częścią przykrywamy  je lekko dociskając.

                  Nacinamy placki na 16 części.
              

              Wywijamy po 2 kawałki od wewnątrz do zewnątrz.

            

 

            

 

Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni  C piekarniku przez 25 minut.

 

         

 

Teraz tylko zakasujcie rekawy i do pracy . Taka gwiazda nie tylko ozdobi Wasz świateczny stół ale wyśmienicie smakuje.

 

ps. Gdyby mi kaszy gryczanej nie brakło byłaby nią nadziana, a tak syn miał radochę bo na słodko..:)

prymat