Grzyby - źródło smaku i aromatu...

Grzyby mają szerokie zastosowanie w kuchni, można z nich przyrządzać np. zupy, sosy, pierogi czy też krokiety, ponadto można je mrozić, suszyć oraz marynować. Mają stałe miejsce w naszej tradycji kulinarnej oraz bardzo wielu zwolenników. Do najbardziej cenionych należą min.: borowiki, rydze, kurki, koźlarz oraz trufle.
Grzyby:
- Ich charakterystyczną cechą jest to, że mają dużą zawartość wody - 70-90%.
- Zawierają witaminy z grup B oraz PP.
- Są źródłem żelaza, białka, fosforu oraz wapnia.
- Mają właściwości odmładzające i regenerujące.
- Są niskokaloryczne, dlatego świetnie nadają się dla osób odchudzających się.
- Ich minusem jest to, że są ciężkostrawne gdyż zawierają chitynę - wielocukier nierozpuszczalny przez kwasy żołądkowe.
- Pieprznik jadalny (kurka) zawiera witaminę A - w postaci karotenu.
- Grzyby obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Niektóre z grzybów jadalnych:
- borowik szlachetny;
- borowik ceglastopory;
- gąska zielona;
- koźlarz babka;
- koźlarz czerwony;
- maślak żółty;
- maślak zwyczajny;
- mleczaj rydz;
- opieńki;
- pieczarka;
- pieprznik jadalny (kurka);
- podgrzybek brunatny;
- podgrzybek zajączek.
Niektóre z grzybów trujących
- borowik szatański;
- goryczak żółciowy;
- gołąbek przydrożny;
- mleczaj wełnianka;
- muchomor (cytrynowy, czerwony, jadowity, królewski, sromotnikowy).
Niektóre z grzybów pod ochroną:
- smardz wyniosły;
- purchawica olbrzymia;
- szmaciak gałęzisty.
Jak zbierać grzyby:
- należy zbierać grzyby tylko te, rozpoznajemy bez wahania! w innym przypadku lepiej wyrzucić grzyba, niż się zatruć;
- grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie, dlatego nie należy zbierać ich w okolicach skupisk odpadów, w rowach czy na skraju lasu;
- należy je zbierać do koszyków lub przewiewnych pojemników, nigdy nie do foliowych torebek ponieważ ulegają w nich zaparzeniu.
Sos kurkowy
Składniki:
- kurki - 400 gram
- cebula - 2 sztuki
- masło - 50 gram
- śmietana 30% - 100 ml
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Kurki dokładnie oczyścić i umyć. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, po czym dodać kurki. Całość smażyć - często mieszając - przez ok 10 min. Następnie wlać śmietankę i doprawić do smaku solą i pieprzem - gotować ok 5 min. Na koniec posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Sos idealnie nadaje się do dań mięsnych.
Gulasz
Składniki:
- wołowina - 1kg
- papryka czerwona - 2 sztuki
- papryka zielona - 1 sztuka
- papryka żółta - 1 sztuka
- cebula - 2 sztuki
- marchewka - 1
- pomidor - 3 sztuki
- czosnek - 2 ząbki
- grzyby suszone - 1 garść
- bulion - 1 litr
- papryka ostra - 1 łyżeczka
- liść laurowy - 2 sztuki
- pieprz ziarnisty
- sól
- ziele angielskie - 5 ziaren
- olej - 2 łyżki
Mięso pokroić w kostkę doprawić solą, pieprzem i podsmażyć na oleju, przełożyć do garnka. Następnie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek - całość wrzucić do mięsa. Dodać bulion, suszone, grzybki, paprykę ostrą, liść laurowy, pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie. Całość dusić na wolnym ogni przez ok 30 min. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić je, paprykę oraz marchewkę i dodać do reszty składników. Całość dusić kolejne 30 min. Na koniec ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pieczeń na chleb z dziczyzny
Składniki:
- łopatka z dzika - 1 kg
- boczek surowy - 0,5 kg
- bułka - 1 sztuka
- jajka - 3 sztuki
- cebula - 2 sztuki
- natka pietruszki - 1 pęczek
- koperek - 1 pęczek
- pieczarki - 0,5 kg
- sól
- pieprz
- masło
Łopatkę oraz boczek drobno zmielić. Bułkę namoczyć w wodzie. Dodać do zmielonego mięsa: bułkę, jajka, oraz sól, pieprz. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Odstawić do wystygnięcia. Koperek oraz natkę posiekać, dodać do mięsa razem z pieczarkami i wszystko dobrze wymieszać. Mięso formować na foli aluminiowej tak aby uzyskać podłużny kształt. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ok 45-50 min po tym czasie otworzyć folię aluminiowa i piec jeszcze przez ok 5 min aby wierzch pieczeni się zrumienił.
Makaron soba ze szparagami i wieprzowiną
Składniki:
- makaron soba - 150 gram
- wieprzowina - 300 gram
- szparagi - 1 pęczek
- grzyby mun - 10 gram
- posiekana dymka ze szczypiorem - 1 pęczek
- sos sojowy - 5 łyżek
- olej sezamowy - 2 łyżki
- ziarna sezamu
Mięso umyć, pokroić w paseczki i oprószyć pieprzem. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce i pokroić na 3-4 części, natomiast grzybu mun przygotować według przepisu na opakowaniu - po czym pokroić na kawałki. Makaron ugotować według instrukcji z opakowania, następnie przepłukać zimną wodą. Na rozgrzanym woku lub dużej patelni podsmażyć mięso po czym dodać szparagi i grzyby - całość smażyć 5-7 min. Dodać ugotowany makaron, sos sojowy oraz olej sezamowy - całość wymieszać. Na koniec dodać pokrojoną dymkę i posypać ziarnami sezamu.