Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby - źródło smaku i aromatu...

...określane są mianem „leśnego mięsa” - gdyż ich sucha masa składa się głównie z białka.

Grzyby mają szerokie zastosowanie w kuchni, można z nich przyrządzać np. zupy, sosy, pierogi czy też krokiety, ponadto można je mrozić, suszyć oraz marynować. Mają stałe miejsce w naszej tradycji kulinarnej oraz bardzo wielu zwolenników. Do najbardziej cenionych należą min.: borowiki, rydze, kurki, koźlarz oraz trufle.

Grzyby - źródło smaku i aromatu...

Grzyby:

  • Ich charakterystyczną cechą jest to, że mają dużą zawartość wody - 70-90%. 
  • Zawierają witaminy z grup B oraz PP.
  • Są źródłem żelaza, białka, fosforu oraz wapnia.
  • Mają właściwości odmładzające i regenerujące.
  • Są niskokaloryczne, dlatego świetnie nadają się dla osób odchudzających się.
  • Ich minusem jest to, że są ciężkostrawne gdyż zawierają chitynę - wielocukier nierozpuszczalny przez kwasy żołądkowe.
  • Pieprznik jadalny (kurka) zawiera witaminę A - w postaci karotenu.
  • Grzyby obniżają poziom cholesterolu we krwi.

 

Grzyby - źródło smaku i aromatu...


Niektóre z grzybów jadalnych:

  • borowik szlachetny;
  • borowik ceglastopory;
  • gąska zielona;
  • koźlarz babka;
  • koźlarz czerwony;
  • maślak żółty;
  • maślak zwyczajny;
  • mleczaj rydz;
  • opieńki;
  • pieczarka;
  • pieprznik jadalny (kurka);
  • podgrzybek brunatny;
  • podgrzybek zajączek.



Niektóre z grzybów trujących

  • borowik szatański;
  • goryczak żółciowy;
  • gołąbek przydrożny;
  • mleczaj wełnianka;
  • muchomor (cytrynowy, czerwony, jadowity, królewski, sromotnikowy).



Niektóre z grzybów pod ochroną:

  • smardz wyniosły;
  • purchawica olbrzymia;
  • szmaciak gałęzisty.

 

Grzyby - źródło smaku i aromatu...

Jak zbierać grzyby:

  • należy zbierać grzyby tylko te, rozpoznajemy bez wahania! w innym przypadku lepiej wyrzucić grzyba, niż się zatruć;
  • grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie, dlatego nie należy zbierać ich w okolicach skupisk odpadów, w rowach czy na skraju lasu;
  • należy je zbierać do koszyków lub przewiewnych pojemników, nigdy nie do foliowych torebek ponieważ ulegają w nich zaparzeniu.



Sos kurkowy

Grzyby - źródło smaku i aromatu...

Składniki:

  • kurki - 400 gram
  • cebula - 2 sztuki
  • masło - 50 gram
  • śmietana 30% - 100 ml
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki



Kurki dokładnie oczyścić i umyć. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, po czym dodać kurki. Całość smażyć - często mieszając - przez ok 10 min. Następnie wlać śmietankę i doprawić do smaku solą i pieprzem - gotować ok 5 min. Na koniec posypać drobno posiekaną natką pietruszki. 
Sos idealnie nadaje się do dań mięsnych.

Gulasz

Grzyby - źródło smaku i aromatu...


Składniki:

  • wołowina - 1kg
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • marchewka - 1
  • pomidor - 3 sztuki
  • czosnek - 2 ząbki
  • grzyby suszone - 1 garść
  • bulion - 1 litr
  • papryka ostra - 1 łyżeczka
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • pieprz ziarnisty
  • sól
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • olej - 2 łyżki


Mięso pokroić w kostkę doprawić solą, pieprzem i podsmażyć na oleju, przełożyć do garnka. Następnie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek - całość wrzucić do mięsa. Dodać bulion, suszone, grzybki, paprykę ostrą, liść laurowy, pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie. Całość dusić na wolnym ogni przez ok 30 min. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić je, paprykę oraz marchewkę i dodać do reszty składników. Całość dusić kolejne 30 min. Na koniec ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.


Pieczeń na chleb z dziczyzny

Grzyby - źródło smaku i aromatu...


Składniki:

  • łopatka z dzika - 1 kg
  • boczek surowy - 0,5 kg
  • bułka - 1 sztuka
  • jajka - 3 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • koperek - 1 pęczek
  • pieczarki - 0,5 kg
  • sól
  • pieprz
  • masło




Łopatkę oraz boczek drobno zmielić. Bułkę namoczyć w wodzie. Dodać do zmielonego mięsa: bułkę, jajka, oraz sól, pieprz. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Odstawić do wystygnięcia. Koperek oraz natkę posiekać, dodać do mięsa razem z pieczarkami i wszystko dobrze wymieszać. Mięso formować na foli aluminiowej tak aby uzyskać podłużny kształt. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ok 45-50 min po tym czasie otworzyć folię aluminiowa i piec jeszcze przez ok 5 min aby wierzch pieczeni się zrumienił.


Makaron soba ze szparagami i wieprzowiną

Grzyby - źródło smaku i aromatu...

Składniki:

  • makaron soba - 150 gram
  • wieprzowina - 300 gram
  • szparagi - 1 pęczek
  • grzyby mun - 10 gram
  • posiekana dymka ze szczypiorem - 1 pęczek
  • sos sojowy - 5 łyżek
  • olej sezamowy - 2 łyżki
  • ziarna sezamu



Mięso umyć, pokroić w paseczki i oprószyć pieprzem. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce i pokroić na 3-4 części, natomiast grzybu mun przygotować według przepisu na opakowaniu - po czym pokroić na kawałki. Makaron ugotować według instrukcji z opakowania, następnie przepłukać zimną wodą. Na rozgrzanym woku lub dużej patelni podsmażyć mięso po czym dodać szparagi i grzyby - całość smażyć 5-7 min. Dodać ugotowany makaron, sos sojowy oraz olej sezamowy - całość wymieszać. Na koniec dodać pokrojoną dymkę i posypać ziarnami sezamu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak