Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby zamknięte w dyniowej odchłani.

Dynia nadziane farszem grzybowym. Po przekrojeniu doskonale się prezentuje a to tego pysznie smakuje.

    Grzyby zamknięte w dyniowej odchłani.

 

 

                                                                  Grzyby zamknięte w dyniowej odchłani.

 

  

Składniki;

   1 mała dynia,
    50 g ryżu ugotowanego na sypko,
    3 plastry sera żółtego 
    150 g grzybów  leśnych np. opieniek
    1 jajko,
    1 łyżka śmietany,
    50 g mięsa mielonego indyczego,
    1 mała cebula biała,
    1 łyżeczka masła,
    pieprz ziołowy Prymat,
    sól ziołowa Prymat

 

Grzyby zamknięte w dyniowej odchłani.

Dynie myjemy, odcinamy wierzch z ogonkiem. Łyżką wydrążamy miąższ.

Opieńki czyścimy i płuczemy w zimnej osolonej wodzie.
Kapelusze gotujemy do miękkości,
odcdzamy i drobno kroimy.

Cebule kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na maśle.
Dodajemy grzyby i chwilę razem smażymy.

Ugotowany na sypko ryż łączymy z mięsem mielonym, jajkiem i śmietaną.
Doprawiamy do smaku pieprzem i solą ziołową.
Dodajemy cebule i grzyby. Mieszamy łyżką.

Do wnętrza
dynii wkładamy 2 łyżki farszu, wyrównujemy i lekko dociskamy.
Na farsz kładziemy porwany w kawałki plaster sera tak by przykrywał nadzienie.
Wykładamy tak do wyczerpania składników.

Przykrywamy dynię odciętym wierzchem.
Wstawiamy do małej formy tak by dynia stała podczas pieczenia prosto.
Pieczemy 50 minut w temp 200 * C z
termoobiegiem.

 

Grzyby zamknięte w dyniowej odchłani.

 

Goraco polecam i życzę smacznego.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak