Grzyby zamknięte w dyniowej odchłani.
Składniki;
1 mała dynia,
50 g ryżu ugotowanego na sypko,
3 plastry sera żółtego
150 g grzybów leśnych np. opieniek
1 jajko,
1 łyżka śmietany,
50 g mięsa mielonego indyczego,
1 mała cebula biała,
1 łyżeczka masła,
pieprz ziołowy Prymat,
sól ziołowa Prymat
Dynie myjemy, odcinamy wierzch z ogonkiem. Łyżką wydrążamy miąższ.
Opieńki czyścimy i płuczemy w zimnej osolonej wodzie.
Kapelusze gotujemy do miękkości, odcdzamy i drobno kroimy.
Cebule kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na maśle.
Dodajemy grzyby i chwilę razem smażymy.
Ugotowany na sypko ryż łączymy z mięsem mielonym, jajkiem i śmietaną.
Doprawiamy do smaku pieprzem i solą ziołową.
Dodajemy cebule i grzyby. Mieszamy łyżką.
Do wnętrza dynii wkładamy 2 łyżki farszu, wyrównujemy i lekko dociskamy.
Na farsz kładziemy porwany w kawałki plaster sera tak by przykrywał nadzienie.
Wykładamy tak do wyczerpania składników.
Przykrywamy dynię odciętym wierzchem.
Wstawiamy do małej formy tak by dynia stała podczas pieczenia prosto.
Pieczemy 50 minut w temp 200 * C z termoobiegiem.
Goraco polecam i życzę smacznego.