Grzybobranie w toku…

Już w starożytnym Rzymie ceniono potrawy z grzybów. Starożytna literatura przyrodnicza ,medyczna i piękna dostarcza na to dowody. Człowiek współczesny nie stracił zainteresowania grzybami ,mimo wiedzy ,że ich wartość odżywcza jest niska i niektóre gatunki są śmiertelnie trujące. Postępująca cywilizacja ,pośpiech ,praca powoduje, że odczuwamy potrzebę kontaktu z naturą i aktywnego wypoczynku. Przebywając w lesie, nad wodą chętnie łapiemy za koszyk i wyruszamy na grzybobranie. Nie zawsze jest to branie, częściej poszukiwanie. Zazdroszczę Skandynawom. Nie oddalając się zbytnio od leśnego parkingu można tam znaleźć dużo dobrych grzybów, bo ich nie zbierają.
Nam grzyby wzbogacają i urozmaicają jadłospis. Wpływają dobrze na trawienie , odpowiednio przygotowane powinny mieć swoje miejsce w naszym pożywieniu. Warto je wykorzystywać w dietach odchudzających, bo są niskokaloryczne ,a dają poczucie sytości i zmuszają do pracy przewód pokarmowy. Opublikowałem sporo przepisów z różnymi grzybami, a teraz przedstawię kilka z tymi najszlachetniejszymi czyli borowikami.
Torcik sezamowy z borowikami.
Oryginalna przystawka ze smacznym prostym sosem.
Składniki.
Placuszki sezamowe
50g sezamu białego
10 g maku
20g masła
5 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
10 g miodu lipowego
Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Rozłożyć na papierze do pieczenia małe kopczyki.
Piec w temp.180stop. z nawiewem około 10minut.Sprawdzać .
200g borowików oczyścić ,pokroić na części i usmażyć na oleju razem z krążkami cebuli.
Posypać solą i pieprzem do smaku.
Usmażone grzyby ułożyć na jednym ciasteczku sezamowym i przykryć drugim. Polać sosem.
Sos cebulowo-koperkowy.
100ml śmietany 18%
1 cebulka mała
1 łyżka koperku
Sól, pieprz.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Małe gnocchi ziemniaczane z grzybami.
Gnocchi przyrządza się z najprostszych składników , bez użycia jajek, które mogłyby sprawić, że ciasto stanie się sztywne. Wgłębienie zrobione widelcem w kluskach odpowiada tradycji.
Składniki.
600g ziemniaków
110g mąki
1 łyżka startego parmezanu
1 łyżka pietruszki
500g prawdziwków
1 ząbek czosnku
30g masła
4 łyżki oliwy
2 łyżki bulionu
Sól, pieprz, tymianek
1 grzybek pokroić drobno na oliwie dodając ząbek czosnku i gałązkę tymianku.
Ugotowane ziemniaki utłuc na puree.
Połączyć gorące ziemniaki ,grzyby, mąkę ,parmezan i osolić.
Z ciasta utoczyć wałeczki .Za pomocą widelca wycisnąć rowki i pokroić w 2cm kluski.
Gnocchi ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Pozostałe grzyby pokroić na duże kawałki i usmażyć na 2 łyżkach oliwy ,wlać bulion,osolić.
Dodać masło i osączone gnocchi, podgrzać .
Wyłożyć na talerze i smacznego.
Grzyby na sposób dziadka.
Składniki.
300g grzybów
50g szynki wiejskiej
1 szalotka
1 ząbek czosnku
50ml wina czerwonego wytrawnego
Pietruszka, tymianek, sól ,pieprz
Oliwa
Borowiki oczyścić dokładnie szczoteczką, nie myć.
Pokroić w dosyć grube plastry najlepiej razem z trzonami.
Usmażyć na oliwie, nie rumieniąc Przyprawić solą i pieprzem .Wlać wino.
Dodać pokrojoną drobno szynkę wiejską i cebulkę. Wymieszać.
Przygotować torebkę z pergaminu i napełnić grzybami.
Włożyć na 7 minut do nagrzanego piekarnika i pozwolić im „dojść” .
Torebki położyć na talerzach i zaraz podać.
Szybka sałatka z borowików.
Składniki.
300dag borowików
100ml śmietany 18%
½ cebuli
1 łyżka koperku
1 łyżka soku z cytryny
Sól, pieprz, cukier
Świeże borowiki pokroić w cienkie plasterki i obgotować w osolonej i zakwaszonej cytryną wodzie.
Odcedzić i osuszyć.
Ze śmietany, bardzo drobno posiekanej cebuli, cukru, soli , pieprzu i koperku przygotować sos.
Grzyby ułożyć w salaterce ,na talerzach i polać sosem, ostrożnie wymieszać. Można posypać zieloną pietruszką.
Jajka w koszulkach z borowikami.
Składniki.
2 jajka
20 dag grzybów
Oliwa
Ocet
Sól morska gruboziarnista ,pieprz
Szczypiorek
W lekko wrzącej ,zakwaszonej octem wodzie ugotować jajka w koszulce.
Oczyszczone borowiki usmażyć na oliwie. Przyprawić solą i pieprzem.
Na ciepłym talerzu ułożyć jajka , na nich grzyby ,posypać posiekanym szczypiorkiem.
Resztą oliwy z patelni polać jajka i posypać gruboziarnistą solą morską.
Smacznego!
Grzyby można przetwarzać na wiele sposobów, dusić, smażyć, marynować i suszyć.
Ponieważ są ciężkostrawne dzieciom do lat 5-ciu w ogóle się ich nie podaje.
Niebezpiecznym skutkiem grzybobrania bywają zatrucia, wynikające z nieznajomości grzybów. Należy zbierać tylko te grzyby ,które umiemy dobrze określić. Nie ma żadnej praktycznej recepty, poza atlasem grzybów, na to ,jak odróżnić grzyb jadalny od trującego. Niektórzy wierzą, że srebrne sztućce lub cebula po zetknięciu z grzybem trującym czernieją, nie jest to jednak prawda. Podobnie jak to ,że grzyby trujące są ostre i gorzkie w smaku i nieprzyjemnie pachną. Akurat odwrotnie, muchomor sromotnikowy jest łagodny w smaku , a zapach ma nijaki. Ślimaki obgryzają zarówno grzyby jadalne jak i trujące!
Życzę wszystkim dużo zdrowej radości ze zbierania grzybów w swoich tajemnych zakątkach i smacznych potraw.
Christopher 2014.09.12