Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grilowana polenta

Polenta - antyczne włoskie danie, które pokochał cały świat; Ekonomiczna i łatwa do zrobienia; Przez wieki wykarmiła miliony ludzi i była jednym z bazowych dań podczas wojen; Dziś największą popularnością cieszy się wśród osób na diecie bezglutenowej i stała się klasykiem wartym uwagi każdej pani domu;

   Polenta ma antyczne korzenie i pochodzi rodem z Włoch. Zanim kukurydza pojawiła się w Europie (XV wiek) robiono ją z różnych rodzajów zbóż i wody. Była i jest jednym z podstawowych składników dań wywodzących się z północnych regionów Włoch. Choć dziś polente zna cały świat i przyjmuje różne nazwy w zależności od kraju ( np. Chorwacja -palenta, Słowenia -žganci, Rumunia - mămăligă, Ukraina - Kulesza) to nadal świat kojarzy ją nade wszystko z kuchnią włoską.
Najwięcej zwolenników ma wśród osób przebywających na diecie bezglutenowej. Jest łatwa do zrobienia, ma neutralny smak, dzięki czemu wspaniale komponuje się praktycznie z każdym smakiem.
Najbardziej znana i rozpowszechniona polenta to ta robiona z kukurydzy i na taką kukurydzianą polente rodem z Włoch was dzisiaj zapraszam. I choć przepis jest całkowicie wymyślony przeze mnie to myślę, że żaden Śródziemnomorczyk nie powstydziłby się takiej wersji polenty.

Klasyczna polenta składa się z mąki ( zazwyczaj grubo zmielonej przypominającej kaszkę, dlatego częściej nazywana jest kaszką kukurydzianą niż mąką) i wody; Można jednak ją urozmaicić dodając masło, parmezan i inne sery czy dodatki;
Proporcje mąki i wody to 1:4 czyli na każdy gram mąki przypada 4 ml wody;
Przy jej przygotowaniu najlepiej sugerować się opisem na opakowaniu, gdyż w asortymentach sklepów są różne kaszki kukurydziane np. ekspresowe (jej ziarna  zostały obrobione odpowiednio na parze), które pozwalają zrobić polente w kilka minut, jak i klasyczne, które wymagają około godzinnego gotowania;
Przy wsypywaniu kaszki na wrzątek trzeba zmniejszyć ogień do minimum albo zdjąć na chwilę garnek z ognia i wsypywać kaszkę tak jak by się siało zboże cały czas mieszając drewnianą łyżką.
Nigdy nie wsypywać kaszki na raz do gotującej się wody, gdyż utworzą się grudki, które potem bardzo ciężko rozdzielić i doprowadzić do jednolitej konsystencji polenty.
Jeśli używamy tradycyjnej mąki kukurydzianej grubomielonej do przygotowania polenty nie „obrobionej” na parze, wówczas należy gotować ją na małym ogniu pod przykryciem, mieszając co kilka minut przez około 1 h.
Jeśli zamierzamy dodać jakieś sery np. parmezan to należy dodawać go tuż po ugotowaniu, do jeszcze gorącej polenty.
Polentę można podawać na gorąco zaraz po ugotowaniu np. z sosami z grzybów leśnych lub przełożyć do naczynia i zostawić do wystygnięcia, a następnie kroić i przyrządzać z niej przeróżne dania.

A teraz do dzieła :

Grilowana polenta po śródziemnomorsku

Grilowana polenta                         Przepis krok po kroku - tutaj

Składniki: 250 g kasza kukurydziana,1 litr wody,sól,pieprz do smaku ,50-100 g sera feta,zioła prowansalkie do smaku,2 szt fileciki anchois,1 ząbek czosnku,2-3 plasterki cebulki,50-100 g pomidory suszone ,świeża bazylia do dekoracji

Wykonanie:
1.Zagotować 1 litr wody wraż z łyżeczką soli. Zmniejszyć ogień i powoli wsypywać kaszę kukurydzianą cały czas mieszając. Gotować kilka -kilkanaście minut w zależności od wskazówek producenta na opakowaniu;
2. Gorącą kaszkę rozsmarować na desce pokrytej papierem do pieczenia na wysokość 1 cm, szerokim nożem wyrównać wierzch, boki itp. Odłożyć do wystygnięcia, a potem jeszcze wstawić do lodówki by się dobrze schłodziła i idealnie zastygła;
3. Schłodzoną polentę kroić w kawałki do grilowania, forma dowolna, kwadraty, romby, koła, wedle waszej fantazji, ja wyciełam romby;
4. Na grilu tradycyjnym czy elektrycznym lub patelni do grilowania, zgrilować czosnek oraz plastry cebuli.
5. Suszone pomidory wyjąć z zalewy i drobno posiekać, to samo zrobić z filecikami anchois, grilowanym czosnkiem i cebulką;
6. Pomidory, cebulkę, czosnek, fileciki połączyć razem, doprawić solą,pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku, dobrze wymieszać;
7. Ser feta pokroić w kostkę i również go doprawić ziołami prowansalskimi;
8. Wcześniej pokrojoną polentę zgrilować na grilu tradycyjnym lub elektrycznym lub patelni grilowej po kilka minut każdej ze stron;
9. Na kawałki grilowanej polenty bez kłaść ser feta aromatyzowany ziołami, łyżkę lub dwie pomidorów aramotyzowanych anchois,czosnkeim i cebulką oraz listek bazyli do dekoracji;

Grilowana polenta
Polenta komponuję się dobrze z czerwonym winem o umiarkowanej kwasowości np. ze szczepów Cabernet, Merlot czy Sauvignon;

    Inna wariacja tego samego dania, które praktycznie możecie przyrządzić na tysiąc sposobów to owinięcie kawałków polenty plastrem specku czy szynki parmeńskiej i zgrilowanie jej owiniętej tą szynką, a nastąpnie położenie na to plastra żółtego sera i grilowanych grzybów, w sezonie prawdziwków, poza sezonem pieczarek i innych, kropla oleju z oliwek, szczypta natki pietruszki i mamy prawdziwie tyrolskie danie;

Grilowana polenta

A jeśli interesują was jeszcze inne przepisy z polentą to zapraszam również do wpisu "Cuda z polenty" blogerki Caralajna, która  robi z niej nawet frytki oraz do galerii przepisów DS, gdzie możecie znaleźć wiele inspiracji.
Do odważnych świat należy! Polecam! Smacznego !

Anna133 26.06.2013 15:54
no proszę , a ja nie znam tego specjału
leonowie 24.06.2013 11:48
dziewczyny a ja polenty jeszcze nie jadłam:D muszę wpisać na listę zakupów:)
caralajna 24.06.2013 09:40
:) heh za ten wpis nawet tysiaka dostałam od DS.. mamy podobny gust kulinarny, polenta jest fantastyczna i można ją przyrządzać na tak wiele sposobów ile wystarczy wyobraźni ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak