Grillujemy warzywa

Opublikowano: 03.05.2012
Autor: cris04
Grillujemy warzywa
Uwielbiamy grillowane mięsa, kiełbaski, kaszanki i boczki , ale nie zapominajmy o warzywach , których nie powinno nigdy zabraknąć w naszym jadłospisie /również tym plenerowym/.

 

Grillujemy warzywa

 Doskonałym dodatkiem do grilla  wszelkiego rodzaju sałatki ze świeżych warzyw. Możemy jednak przy okazji grillowania  wrzucić na ruszt również różne warzywa.
Grillujemy warzywa 
Warzywa grillowane są  znakomitym dodatkiem  nie tylko do mięs grillowanych ,ale również : pieczonych i gotowanych .  Mogą być również wykorzystane do przyrządzenia sałatek  i różnego rodzaju  zakąsek .
 Znakomicie  smakują również   podane samodzielnie  z dodatkiem pieczywa i dipów.
 
Do grillowania  można użyć  dowolnych , ulubionych warzyw.
Można grillować w plenerze ,ale doskonałe rezultaty otrzymamy również w domu  przy użyciu patelni do grillowania.


Grillujemy warzywa

Na moim półmisku znalazły się :pomidory, bakłażan, cukinia, papryka, cebula i  czerwona cykoria- radicchio/ każdy grilluje to,co lubi/.

Warzywa należy dokładnie umyć, oczyścić i pokroić. 
 
  Cukinię i bakłażana  pokroiłam w kilkumilimetrowe plastry 
cebulę, pomidory, radicchio i paprykę wystarczy przekroić na połowę lub ćwiartki. 
Warzywa należy bardzo delikatnie posmarować oliwą  /przy pomocy pędzelka / i grillować  partiami z obu stron.
 Czas grillowania jest różny w zależności od rodzaju warzywa. Najszybciej piecze się cukinia , pomidor, cykoria, trochę dłużej natomiast bakłażan, cebula i papryka.

 Gotowe warzywa  ułożyć na półmisku  i  delikatnie skropić  oliwą zmieszaną  z octem winnym i drobniutko pokrojoną zieloną pietruszką /można użyć kolendry,lub mięty/.Przyprawić  solą i świeżym pieprzem.
 Warzywa można podać  również z aromatycznym dipem czosnkowym lub bazyliowym na bazie jogurtu lub śmietany.
Grillujemy warzywa

Grillujemy warzywa 
Czy można im sie oprzeć?
 
prymat