GRILL

Grillowanie to chyba najprostszy sposób na przygotowanie gorącego posiłku
na świeżym powietrzu.Choć opiekanie na ruszcie nie jest skomplikowane,
to zaskakująco bogata jest gama dań które można w ten sposób przygotować.
Upieczone na grillu mięsa,drób, ryby i warzywa zapewnią nam pełnowartościowy
smaczny i jakże inny od "zwykłych" posiłek.
Grill stał się w ostatnich czasach sprzętem służącym nie tylko do przygotowania posiłku,
ale i symbolem udanego życia towarzyskiego.
Moja propozycja na szybkie dania:
Chrupiące kiełbaski i udka kurczaka
6 kiełbasek
6 udek kurczaka
2 ząbki czosnku
papryka w proszku
zioła prowansalskie
pieprz, sól,
1/2 szklanki oleju
Kiełbaski ponacinać i posmarować olejem.
Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą
i wymieszać z resztą oleju, dodać szczyptę papryki
zioła i pieprz.Udka marynować w zalewie przez 30 min.
udka i kiełbaski piec na grillu ok 25 min,przewracając co jakiś czas.
Grillowane parówki
8 grubych parówek
8 plastrów wędzonego boczku
4 grubsze plastry żółtego sera
Ser żółty pokroić w słupki.Parówki obrać i naciąć wzdłuż z jednej strony
w powstałą kieszonkę włożyć słupki sera.Każdą parówkę owinąć plastrem
boczku i spiąć wykałaczką.
Sałatka grillowa; 1 główka sałaty lodowej, 2 ogórki,1 czerwona papryka, 3 pomidory i sos czosnkowy. Sałatę porwać na kawałki,paprykę,pomidory i ogórki pokroić w kostkę,wymieszać.
Sałatkę polać sosem czosnkowym.