Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grasz w zielone? ... Czyli dlaczego warto jeść zielone warzywa.

Urozmaicenie codziennej diety zielonymi warzywami jest niezwykle istotne dla naszego zdrowia.

Ta grupa warzyw jest bardzo bogata w kwas foliowy, sole mineralne, błonnik, witaminy z grupy B, C, E. Zawiera ona chlorofil, który wzmacnia odporność organizmu, unieszkodliwia toksyny oraz wzmacnia układ naczyniowy.

Grasz w zielone? ... Czyli dlaczego warto jeść zielone warzywa.

Zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych i najlepiej jeść je na surowo, gdyż nie tracą wtedy swoich składników odżywczych. Wspomagają zdrową dietę i są niezbędne w odchudzaniu, ponieważ zawierają błonniki dzięki któremu szybciej czujemy się nasyceni.

Poniżej właściwości niektórych zielonych warzyw

BROKUŁ

Grasz w zielone? ... Czyli dlaczego warto jeść zielone warzywa.

Jest bogaty w witaminy A, B, C oraz sole mineralne takie jak fosfor, wapń, żelazo i miedź, które są niezbędne do tworzenia hemoglobiny. Regeneruje układ odpornościowy, mózg i kości. Znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Jest wrażliwy na obróbkę termiczną dlatego też należy spożywać go na surowo lub po krótkim obgotowaniu.


BRUKSELKA

Grasz w zielone? ... Czyli dlaczego warto jeść zielone warzywa.

Jest bogata w białko, błonnik, kwas foliowy, zawiera magnez, żelazo, potas, sód, wapń oraz witaminy z grupy B, C, K, E. Korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy i odpornościowy, blokuje rozwój nowotworów oraz reguluje gospodarkę wodną organizmu.

CUKINIA

Grasz w zielone? ... Czyli dlaczego warto jeść zielone warzywa.

Zawiera witaminy A, C, K i B a także beta-karoten, magnez, potas i żelazo. Działa odkwaszająco i jest idealna przy odchudzaniu.

GROSZEK ZIELONY

Grasz w zielone? ... Czyli dlaczego warto jeść zielone warzywa.

Jest źródłem białka i błonnika zawiera potas, magnez, wapń, żelazo, fluor, sód, kobalt oraz witaminy z grup B, E oraz C. Jest lekkostrawny i ma działanie odkwaszające, przeciwdziała udarowi mózgu oraz pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego.

KAPUSTA

Grasz w zielone? ... Czyli dlaczego warto jeść zielone warzywa.

To bogate źródło witaminy A, C, E, K oraz B1 i B2. Korzystnie wpływa na proces trawienia. Jest bogata w wapń, fosfor, magnez, sód, oraz żelazo. Zapobiega nowotworom i zmianom miażdżycowym. Sok z kapusty pomaga w leczeniu anemii i wrzodów żołądka.

NATKA PIETRUSZKI

Grasz w zielone? ... Czyli dlaczego warto jeść zielone warzywa.

Zawiera dużo witaminy A i C i beta-karotenu oraz witaminy E, B, D, K, PP. Obfituje w kwas foliowy, magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, żelazo. Oczyszcza organizm, wzmacnia, pomaga w problemach z nerkami i prostatą, zmniejsza napięcie mięśni gładkich, usuwa nadmiar wody w organizmie. Zawarte w pietruszce witaminy i minerały korzystnie wpływają na krążenie krwi, natomiast żelazo pomaga zwalczać anemię.

OGÓREK

Grasz w zielone? ... Czyli dlaczego warto jeść zielone warzywa.

Zawiera dużo witaminy K oraz potas, wapń, żelazo, magnez. Ma w sobie dużo wody, jest ceniony pod względem dietetycznym ponieważ zawiera  związki o charakterze zasadowym. Działa oczyszczająco, odtruwająco, poprawia wygląd skóry - nawilża ją odżywia i wygładza.

SAŁATA

Grasz w zielone? ... Czyli dlaczego warto jeść zielone warzywa.

Zawiera witaminy takie jak: A, C, PP, a także, żelazo, potas, wapń, magnez i fosfor. Obniża poziom cukru i złego cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn, poprawia pracę układu trawiennego, przeciwdziała zaparciom, ma także właściwości przeciwnowotworowe.

SELER NACIOWY

Grasz w zielone? ... Czyli dlaczego warto jeść zielone warzywa.

Zawiera witaminy A, C, E oraz B1 i B2 ponadto składniki odżywcze takie jak: żelazo, wapń, magnez, fosfor. Jest niskokaloryczny, korzystnie wpływa na układ odpornościowy, usuwa toksyny z organizmu, pobudza przemianę materii, działa moczopędnie, pomaga trawić tłuszcze oraz ułatwia odchudzanie. Zawiera związek chemiczny pthalide, który ma właściwości uspokajające.

SZPINAK

Grasz w zielone? ... Czyli dlaczego warto jeść zielone warzywa.

Jest bogaty w kwas foliowy i żelazo. Zawiera witaminy z grupy B oraz A, C i E a także sole mineralne jakie jak: magnez, sód, potas, fluor, fosfor, cynk. Znajdują się w nim dwa przeciwutleniacze: beta-karoten oraz luteina. Reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie, pomaga w leczeniu nadciśnienia i schorzeń trzustki, reguluje pracę serca. Minimalizuje ryzyko zawałów i wylewów.

WARTOŚCI ODŻYWCZE w 100 g + INDEKS GLIKEMICZNY

Nazwa/Wartość energetyczna/Białko/Tłuszcz/Węglowodany/Błonnik/IG

Brokuł 27 kcal 3,0 g 0,4 g 5,2 g 2,5 g 10
Brukselka 43 kcal 4,7 g 0,5 g 8,7 g 5,4 g 10
Cukinia 15 kcal 1,2 g 0,1 g 3,2 g 1,0 g 15
Groszek zielony 96 kcal 6,7 g 0,4 g 17 g 6,0 g 40
Kapusta 29 kcal 1,7 g 0,2 g 7,4 g 2,5 g 10
Natka pietruszki 36 kcal 4,4 g 0,4 g 9,0 g 4,2 g 10
Ogórek 39 kcal 0,7 g 0,1 g 7,3 g 1,9 g 15
Sałata 14 kcal 1,4 g 0,2 g 2,9 g 1,4 g 10
Seler naciowy 13 kcal 1,0 g 0,2 g 3,0 g 1,6 g 15
Szpinak 20 kcal 2,6 g 0,4 g 3,6 g 1,8 g 10

 

Poniżej kilka przepisów na potrawy z udziałem zielonych warzyw.

Pasta z zielonego groszku

Grasz w zielone? ... Czyli dlaczego warto jeść zielone warzywa.

Składniki:

  • zielony groszek - 200 gram
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • ząbek czosnku
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Groszek ugotować w osolonej wodzie - ok 10 min. Ostudzić, dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i wszystko zmiksować na jednolitą masę. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem.


Sałatka z kurczakiem nuggets

Grasz w zielone? ... Czyli dlaczego warto jeść zielone warzywa.

Składniki:

  • filet z kurczaka - 1 sztuka
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia
  • mix sałat - 1 opakowanie
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • oliwki czarne - 20 sztuk
  • pomidory suszone - 10 sztuk

Sos musztardowo-miodowy

  • miód płynny - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • musztarda delikatesowa - 1 łyżka
  • musztarda francuska - 1 łyżka
  • pieprz czarny

Filet z kurczaka oczyścić, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 20 min. Kolejno zanurzać kawałki mięsa w mące, jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.  
Wszystkie składniki sosu wymieszać w naczyniu do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mix sałat umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach. Papryki i pomidory suszone pokroić na kawałki następnie układać na sałacie, dodać oliwki i kawałki kurczaka. Na koniec polać sosem.

Sok z selera naciowego i jabłka

Grasz w zielone? ... Czyli dlaczego warto jeść zielone warzywa.

Składniki:

  • seler naciowy - 1 sztuka/opakowanie
  • jabłka - 5 sztuk

Seler i jabłka umyć i wrzucić kolejno do sokowirówki lub wyciskarki.
Dobrze wymieszać, podawać schłodzone.

Krem brokułowo - szpinakowy 

Grasz w zielone? ... Czyli dlaczego warto jeść zielone warzywa.

Składniki:

  • brokuł - 500 gram
  • szpinak - 250 gram
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku
  • masło - 1 łyżka
  • bulion warzywny - 1,5 litra
  • sól , pieprz
  • jogurt naturalny
  • grzanki

Cebulę i czosnek drobno pokroić, brokuła umyć i podzielić na mniejsze części. Na maśle podsmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać brokuła - chwilę smażyć, po czym dodać szpinak. Całość zalać bulionem, gotować do miękkości. Na koniec zupę zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z łyżką jogurtu i grzankami.

Rolada szpinakowa z łososiem 

Grasz w zielone? ... Czyli dlaczego warto jeść zielone warzywa.

Składniki:

  • szpinak mrożony - 450 gram

  • łosoś wędzony plastry - 200 gram 

  • serek śmietankowy - 1 opakowanie
  • chrzan śmietankowy - 1 łyżeczka
  • jajka - 3 sztuki
  • 
sól - 0,5 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony - 0,5 łyżeczki

Mrożony szpinak rozmrozić i odsączyć. Następnie wymieszać z solą, pieprzem i 3 żółtkami.
Białka ubić na sztywną pianę, po czym połączyć ze szpinakiem. Na blachę położyć papier do pieczenia i wyłożyć równomiernie masę szpinakową. Piekarnik nagrzać do 190 stopni - piec 15 minut, następnie pozostawić do ostygnięcia. Serek śmietankowy połączyć z chrzanem, następnie rozsmarować go na cieście szpinakowym. Na serku ułożyć plastry wędzonego łososia. Całość zawinąć w roladę, owinąć w folie spożywczą i wstawić do lodówki na min 1 godzinę.

Zielone naleśniki 

Grasz w zielone? ... Czyli dlaczego warto jeść zielone warzywa.

Składniki:

Ciasto:

  • mąka - 1 szklanka
  • 
jajka - 2 sztuki 

  • mleko - 300 ml 

  • sól 

  • szpinak - 100 gram 


Farsz:

  • szynka - 200 gram 

  • cebula - 2 sztuki 

  • szpinak - 200 gram 

  • masło - 1 łyżka 

  • czarny pieprz mielony 

  • ser tarty 


Dodatkowo:

  • jogurt grecki 

  • papryczka chilli


Ciasto:
Mąkę, mleko, żółtka oraz z blanszowany szpinak dokładnie zmiksować. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli. Następnie dodać je do pozostałych składników delikatnie mieszając. W razie potrzeby dosypać trochę mąki lub rozcieńczyć odrobiną mleka. Smażyć cienkie naleśniki na lekko natłuszczonej patelni.

Farsz:
Cebulę oraz szynkę pokroić w paski następnie przesmażyć na maśle. Dodać szpinak, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Całość dusić ok 2-3 min.

Wykonanie:
Na usmażone naleśniki nałożyć ok 2 łyżki farszu, posypać żółtym startym serem i złożyć naleśniki w trójkąt. Można przyozdobić łyżką jogurtu greckiego i drobno pokrojoną papryczką chilli.

dollce 27.01.2015 22:26
Dziękuję bardzo ;)
Malinka 26.01.2015 14:29
Poza brukselka zjadam wszystko :) Wpis bardzo interesujący, a zdjęcia...I klasa!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak